Χονγκ Κονγκ: «Οδυνηρός αποχαιρετισμός» στην Apple Daily

Χιλιάδες κόσμος στο Χονγκ Κονγκ έσπευσε να εξασφαλίσει το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας- σύμβολο υπέρ της δημοκρατίας, Apple Daily, η οποία κατέβασε ρολά μετά από 26 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρά την έντονη βροχόπτωση, συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες έξω από τα γραφεία της εφημερίδας όπου τυπώθηκαν ένα εκατομμύριο αντίτυπα.


REUTERS/TYRONE SIU
 

Η εφημερίδα αποφάσισε να κλείσει αφού κατηγορήθηκε για παραβίαση του εθνικού νόμου περί ασφάλειας που επέβαλε το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ το περασμένο καλοκαίρι, με αποτέλεσμα το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Με το πρώτο φως της ημέρας στα περίπτερα σε όλη την πόλη είχαν σχηματιστεί μεγάλες από κόσμο που ήθελε να αγοράσει το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας.

Μέχρι τις 10:00 τοπική ώρα, πολλοί είχαν ξεπουλήσει, σύμφωνα με δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα.


REUTERS/TYRONE SIU
 

Η αυλαία έπεσα με ένα αφιέρωμα στους αναγνώστες της εφημερίδας, με τον τίτλο: «Οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ λένε το οδυνηρό αντίο στη βροχή».

«Νομίζω ότι είναι το τέλος μιας εποχής», δήλωσε ο Σαν Τσανγκ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters καθώς περίμενε στη σειρά. «Δεν καταλαβαίνω γιατί (το Χονγκ Κονγκ) δεν μπορεί καν να ανεχθεί μια εφημερίδα», αναρωτήθηκε.


REUTERS/LAM YIK
 

«Θέλω να το υποστηρίξω μέχρι το τέλος», είπε από την πλευρά της η Άμα Γιουνγκ. «Η εφημερίδα συνόδευε την κοινωνία για τόσα χρόνια. Μετά από αυτό, θα αντιμετωπίσουμε την καταιγίδα», εκτίμησε.

Την Τετάρτη το βράδυ, λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος της εταιρείας, οι υποστηρικτές της εφημερίδας είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο της, παρά την έντονη βροχή.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης