Χονγκ Κονγκ: «Κατακλυσμός» σκουπιδιών στις παραλίες

Ένα «τσουνάμι» σκουπιδιών κατακλύζει τις παραλίες του Χονγκ Κονγκ, στις οποίες εκτιμάται ότι καταλήγουν έξι με δέκα φορές περισσότερα απορρίμματα από ό,τι συνήθως. Τα περισσότερα από αυτά τα σκουπίδια είναι πλαστικά και δεν μπορούν να αποσυντεθούν εύκολα.

Το ξέβρασμα σκουπιδιών στις παραλίες δεν είναι ασυνήθιστο στο Χονγκ Κονγκ, αλλά αυτή η ποσότητα δεν είναι φυσιολογική. Ενδεικτικά, σε δύο δημοφιλή νησιά έχουν καταλήξει δεκάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών σε περιοχές όπου συνήθως παίζουν παιδιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος του Χονγκ Κονγκ αποδίδει το φαινόμενο στις πλημμύρες που έλαβαν χώρα στην Κίνα τον Ιούνιο και στους ανέμους των μουσώνων. Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο Πολ Ζίμερμαν, τα σκουπίδια ξεβράστηκαν από παράνομες και νόμιμες χωματερές στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

Τα σκουπίδια πράγματι προέρχονται τόσο από την Κίνα, όσο και από το Χονγκ Κονγκ, όπως δείχνουν οι συσκευασίες και οι ετικέτες. Οι ακτιβιστές της ομάδας Sea Shepherd του Χονγκ έχουν εντοπίσει την πηγή σε μια τεράστια χωματερή στο νησί Γουάι Λινγκ Ντινγκ, ακριβώς νότια του Χονγκ Κονγκ, το οποίο διοικείται από την Κίνα.

Μια περσινή έκθεση του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι τα απορρίμματα στη θάλασσα «δεν συνιστούν σοβαρό πρόβλημα», αλλά σύμφωνα με το WWF, έως και 15.000 τόνοι σκουπιδιών συγκεντρώνονται κάθε χρόνο στο Χονγκ Κονγκ μέσω του ωκεανού.

Εξάλλου, εκτιμάται ότι 8,8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς του πλανήτη κάθε χρόνο. Τα σκουπίδια αυτά συνιστούν τεράστια απειλή για τα θαλάσσια ζώα και οικοσυστήματα, και κατά κανόνα δεν διασπώνται για έως και 1.000 χρόνια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης