Χιλή: Επεισόδια στη δεύτερη επέτειο της κοινωνικής εξέγερσης του 2019

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Δευτέρα σε αρκετές πόλεις της Χιλής για να τιμήσουν τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά οι αρχικά ειρηνικές κινητοποιήσεις αμαυρώθηκαν στο τέλος της ημέρας από λεηλασίες και βίαια επεισόδια.

Οδοφράγματα, επιθέσεις εναντίον τουλάχιστον ενός αστυνομικού τμήματος και λεηλασίες ορισμένων καταστημάτων αμαύρωσαν τις τεράστιες συγκεντρώσεις. Σύμφωνα με ακόμη προκαταρκτικό απολογισμό της κυβέρνησης, τουλάχιστον 30 άνθρωποι συνελήφθησαν και πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία εκτίμησε ότι από «8.000 ως 10.000 άνθρωποι» συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ιταλίας, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, όπου άρχισε τον Οκτώβριο του 2019 η εξέγερση με πάνω από τριάντα νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

«Τα πράγματα δεν άλλαξαν και τόσο, αλλά ο κόσμος έχει αφυπνιστεί περισσότερο, είναι πιο έτοιμος να ακούσει» άλλες φωνές, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βαλεντίνα Σαγρέδο, 22χρονη φοιτήτρια, που ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες που κατέβηκαν στην πλατεία.

Το φθινόπωρο του 2019 η τοποθεσία αυτή, που το κίνημα διαμαρτυρίας μετονόμασε σε «Πλατεία Αξιοπρέπειας», ήταν για εβδομάδες το επίκεντρο των διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Χιλής.

«Συνεχίζουν να υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διεκδικήσουμε (...) γι’ αυτό διαδηλώνει ο κόσμος», είπε ο Πάμπλο, 22χρονος κουρέας που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του.

Η Αλαμέδα, βασική λεωφόρος της πρωτεύουσας, ήταν κλειστή χθες, ενώ καταστήματα και ακίνητα όπου στεγάζονται γραφεία είχαν κλείσει βιτρίνες και πόρτες με σιδεριές.

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν τη νύχτα, με πυρκαγιές σε ορισμένες οδούς και στις αγορές της Σέρο Σάντα Λουσία, χώρο περιπάτου στο κέντρο της πρωτεύουσας. Αστυνομικό τμήμα στην Πουέντε Άλτο, εργατική συνοικία στο νότιο Σαντιάγο, υπέστη επίθεση με πέτρες.

Περνώντας μπροστά στο παλάτι όπου στεγάζεται η προεδρία, το Λα Μονέδα, 2 χιλιόμετρα από την Πλατεία Ιταλίας, διαδηλωτές, νεαροί στην πλειονότητά τους, φώναξαν συνθήματα εναντίον της κυβέρνησης της δεξιάς του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων εναντίον διαδηλωτών που έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Ένα κατάστημα κι ένα εστιατόριο λεηλατήθηκαν, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Είχαν κινητοποιηθεί πάνω από 5.000 αστυνομικοί σε όλη τη Χιλή.

Η κυβέρνηση καταδίκασε τα επεισόδια που προκάλεσαν, κατ’ αυτή, «ομάδες εγκληματιών».

«Είδαμε μια μαζική διαδήλωση στην Πλατεία Ιταλίας, είδαμε όμως επίσης σειρά βίαιων ενεργειών», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ροντρίγκο Ντελγάδο, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο μέγαρο Λα Μονέδα.

«Τίποτε δεν δικαιολογεί τη βία αυτή και την καταδικάζουμε. Είμαστε πολλοί περισσότεροι αυτοί που θέλουμε να ζούμε ειρηνικά», πρόσθεσε.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης