Χάρη δόθηκε μετά από 35 χρόνια στον ποινικό Μιγκέλ Μόντες Νέιρο

35 χρόνια και 2 μήνες κράτησε η φυλάκιση του Μιγκέλ Μόντες Νέιρο, που δεν σκότωσε ποτέ.

Χάρη απονεμήθηκε στον πιο παλιό κρατούμενο του κοινού ποινικού δικαίου στην Ισπανία, τον 61χρονο Μιγκέλ Μόντες Νέιρο, ο οποίος φυλακίστηκε το 1976 και καταδικάστηκε αρχικά σε κάθειρξη τριάντα ετών χωρίς να έχει διαπράξει κάποιο σοβαρό έγκλημα.

Η κυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο, ο οποίος παραδίδει στον Μαριάνο Ραχόι εντός των ημερών, αποφάσισε τη χορήγηση της χάρης στο τελευταίο της υπουργικό συμβούλιο, λίγο πριν από τις εκλογές.

Η οικογένεια του Μόντες Νέιρο είχε ζητήσει να τού χορηγηθεί χάρη και είχε συγκεντρώσει για το σκοπό αυτό 50.000 υπογραφές μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο 61χρονος φυλακίστηκε για πρώτη φορά στις 7 Οκτωβρίου 1976 για λιποταξία, ενώ υπηρετούσε στο στρατό.

Από τότε έχει περάσει από διάφορες ισπανικές φυλακές, όπως της Σεβίλλης, της Μάλαγας, της Κόρδοβας και της Γρανάδας, από όπου θα αφεθεί ελεύθερος.

Ο κρατούμενος έχει καταφέρει να ξεφύγει πολλές φορές και μεταξύ άλλων είχε καταδικαστεί για παραποίηση εγγράφων, για ληστεία, για κατοχή όπλων και για διακίνηση ναρκωτικών.

Ο δικηγόρος του κατήγγειλε τη σκληρή τιμωρία κατά του Μόντες Νέιρο, λέγοντας ότι ποτέ δεν έχει διαπράξει φόνο, ενώ η ισόβια κάθειρξη περιορίζεται στα 30 έτη στην Ισπανία, και στα 40 για τρομοκρατικές ενέργειες.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης