Φινλανδία: Η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση

Η Φινλανδία θα πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση, δήλωσαν ο πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μάριν σε ανακοίνωσή τους την Πέμπτη. 

Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή πολιτικής στην ουδέτερη Φινλανδία, την οποία προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενός άλλου ευρωπαϊκού έθνους που δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, άλλαξε τις εκτιμήσεις ασφαλείας Φινλανδίας και Σουηδίας και οδήγησε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να υποστηρίξει την ένταξη στη δυτική αμυντική συμμαχία.

Ως εκ τούτου, η χώρα προχωράει σε μία απόφαση που θα επανασχεδιάσει τον γεωπολιτικό χάρτη της Ευρώπης και θα ασκήσει παράλληλα πίεση στη γειτονική Σουηδία να υποβάλει επίσης αίτηση για ένταξη. 

Όπως ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, η Φινλανδία «πρέπει να υποβάλει αίτηση» για ένταξη στο ΝΑΤΟ εντός ημερών. 

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε ολόκληρη την αμυντική συμμαχία», σημείωσαν. 

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 1.300 χλμ (810 μίλια) και ένα δύσκολο παρελθόν με τη Ρωσία. 

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Μάριν θα ανακοινώσουν την απόφασή τους το Σάββατο με την πεντακομματική κυβέρνηση συνασπισμού στο Ελσίνκι, που αναμένεται να ακολουθήσει την Κυριακή.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας θα αποφασίσουν την Κυριακή εάν θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Οι επίσημες αιτήσεις και από τις δύο χώρες αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης