Υεμένη: Δεκάδες νεκροί στη Σαναά μετά από βομβαρδισμούς- απάντηση στην επίθεση στα ΗΑΕ

Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι αντάρτες Χούθι εξαπέλυσαν μια σπάνια και θανατηφόρα επίθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα ΗΑΕ δήλωσαν ότι διατηρούν το δικαίωμα να απαντούν σε «τρομοκρατικές επιθέσεις και εγκληματική κλιμάκωση».  

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρενέβησαν στον πόλεμο της Υεμένης το 2015 για να αποκαταστήσουν την κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ αλ‑Ραμπ Μανσούρ αλ‑Χαντί, ο οποίος διέφυγε αφού οι αντάρτες Χούθι κατέλαβαν την πρωτεύουσα και τμήματα της βόρειας Υεμένης στα τέλη του 2014.

Τα ΗΑΕ μείωσαν σε μεγάλο βαθμό τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα το 2019, αλλά συνεχίζουν να έχουν επιρροή στις δυνάμεις της Υεμένης, τις οποίες εξοπλίζει και εκπαιδεύει.

Νωρίς την Τρίτη, ο συνασπισμός είπε ότι είχε ξεκινήσει αεροπορικές επιδρομές εναντίον οχυρών και στρατοπέδων στη Σαναά που ανήκουν στην ομάδα Χούθι που είναι ευθυγραμμισμένη με το Ιράν, όπως αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Σαουδικής Αραβίας. 

Η επίθεση που άφησε περίπου 14 νεκρούς, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έπληξε το σπίτι ενός πρώην στρατιωτικού, μετέδωσε το Reuters. 

Σκοτώθηκε ο ίδιος, η σύζυγός του, ο 25χρονος γιος του, άλλα μέλη της οικογένειας και μερικοί άγνωστοι, δήλωσαν στο Reuters ιατρική πηγή και κάτοικοι.

Ωστόσο, η ομάδα Χούθι, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Δευτέρας στα ΗΑΕ, είπε ότι περίπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι επιθέσεις του συνασπισμού γύρω από την πόλη είχαν σκοτώσει συνολικά περίπου 20 ανθρώπους, ανέφερε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Χούθι. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης