Τόνι Μπλέρ: Καταστροφική μια κατάρρευση του ευρώ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ προειδοποίησε σήμερα ότι μια κατάρρευση του ευρώ θα ήταν «καταστροφική» και κάλεσε την Ευρώπη να ενεργήσει γρήγορα για να υποστηρίξει το ενιαίο νόμισμα.

«Υπάρχουν πολύ δύσκολες και πολύ επώδυνες επιλογές για τη σταθεροποίηση του ενιαίου νομίσματος. Εάν το ενιαίο νόμισμα κατέρρεε, αυτό θα ήταν καταστροφικό», τόνισε ο Μπλερ στην τηλεόραση του BBC. «Είναι απολύτως σημαντικό για το ενιαίο νόμισμα, εάν θέλουν να διατηρηθεί, να διαθέσουν η Ευρώπη και οι θεσμοί της όλες τους τις δυνάμεις για να το υποστηρίξουν», πρόσθεσε.

«Δεν υποτιμώ τη δυσκολία αυτού, ούτε το τεράστιο πρόβλημα που αποτελεί για τη Γερμανία μια τέτοια δέσμευση. Όμως, από την άλλη πλευρά, εάν το ευρώ κατέρρεε, αυτό θα ήταν καταστροφικό για τη Γερμανία», τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας υπογράμμισε την ανάγκη για έναν «ισχυρό δημοσιονομικό συντονισμό, παράλληλα με τη νομισματική ένωση και για μεγάλες μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μεταβαίνει την Παρασκευή στο Βερολίνο για να συναντηθεί με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, με την οποία θα συζητήσει για την κρίση στην ευρωζώνη.

«Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει. Εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης θέλουν να σώσουν το νόμισμά τους, πρέπει να ενεργήσουν τώρα», δήλωσε την Πέμπτη ο Κάμερον, τονίζοντας ότι το Λονδίνο προετοιμάζεται «για κάθε ενδεχόμενο» όσον αφορά το ενιαίο νόμισμα

Πηγή: 
tanea.gr

Δείτε επίσης