Τσόμσκι: Από το 1945, ο άνθρωπος μπορεί να αυτοκαταστραφεί. Και το... κάνει!

Τσόμσκι

"Για πρώτη φορά το ανθρώπινο είδος έχει την καθαρή δυνατότητα να αυτοκαταστραφεί». Αυτό γράφει ο αριστερός διανοητής Νοάμ Τσόμσκι και εξηγεί:

«Αυτή η δυνατότητα ήταν πραγματικότητα ήδη από το 1945, σήμερα όμως», όπως επισημαίνει, «είναι πλέον αποδεκτό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλές μακροπρόθεσμες διαδικασίες, όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι οποίες οδηγούν προς την ίδια κατεύθυνση: αν όχι την ολική, τουλάχιστον την καταστροφή της δυνατότητας μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης».

Το ερώτημα είναι: τι κάνουν οι άνθρωποι», διερωτάται ο Τσόμσκι. «Οι αντιδράσεις» για τα εν λόγω προβλήματα, τόσο ορατά που, «πρέπει να κάνει κανείς προσπάθεια για να μην τα δει», όπως υποστηρίζει ο στοχαστής, «ποικίλουν». «Υπάρχουν αυτοί που προσπαθούν σκληρά να κάνουν κάτι γι’ αυτές τις απειλές και άλλοι που προβαίνουν σε ενέργειες για την κλιμάκωσή τους».

Το περίεργο είναι, όπως θα διαπίστωνε, κατά τον Τσόμσκι, ο ιστορικός του μέλλοντος των τεκτενομένων σήμερα, ότι «αυτές που προσπαθούν να περιορίσουν τις απειλές ή να τις ξεπεράσουν είναι οι λιγότερο αναπτυγμένες κοινωνίες».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης