Τραμπ: Γιατί η απομάκρυνση εγγράφων μπορεί να είναι έγκλημα

Πρώτο βήμα προς την προσαγωγή του σε δίκη για τους μεν, «πολιτικός διωγμός» για τους δε: η έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ έριξε την Τρίτη νέο φως στον βαθύ διχασμό στις ΗΠΑ, την ώρα που ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος φλερτάρει ολοένα πιο ανοιχτά με την πιθανότητα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Ουδέποτε πρώην ένοικος του Λευκού Οίκου είχε ανησυχήσει από τη δικαιοσύνη με τέτοιο τρόπο.

Ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση στο ερώτημα τι αφορούσε η έρευνα της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Τις κούτες που πήρε μαζί του ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαταλείποντας τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021; Τις ευθύνες του για την επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο; Τις υποθέσεις οικονομικής απάτης για τις οποίες διενεργείται έρευνα σε βάρος του Trump Organization, του επιχειρηματικού ομίλου του, στη Νέα Υόρκη;

Υπάρχουν νόμοι που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο οι πρόεδροι υποτίθεται ότι χειρίζονται έγγραφα που, τουλάχιστον θεωρητικά, μπορούν να προκαλέσουν διώξεις για μη συμμόρφωση. Αλλά όπως συμβαίνει με τόσα πολλά που σχετίζονται με την εποχή του Τραμπ στην εξουσία, η έρευνα φαίνεται να οδήγησε τους ερευνητές σε αχαρτογράφητη περιοχή, σχολιάζει το Bloomberg. 

Τι συμβαίνει αν παραβιαστούν οι κανόνες; 

Ο σχετικός νόμος (Presidential Records Act) δεν καθορίζει κυρώσεις, αλλά οι παραβιάσεις θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν αρκετούς ομοσπονδιακούς νόμους που καθιστούν κακούργημα την κακή διαχείριση της κρατικής περιουσίας.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται ενδεχομένως νόμοι που απαγορεύουν την καταστροφή περιουσίας των ΗΠΑ, την ακατάλληλη απόρριψη αρχείων που ανήκουν στις ΗΠΑ, τη μη εξουσιοδοτημένη αφαίρεση ή διατήρηση υλικού και την αφαίρεση ή την καταστροφή οποιουδήποτε αρχείου που έχει κατατεθεί σε γραφείο ή αξιωματούχο των ΗΠΑ.

Η παρεμπόδιση των καταστατικών της δικαιοσύνης θα μπορούσε επίσης να ισχύσει εάν τα έγγραφα που αφαιρέθηκαν ή καταστράφηκαν ήταν σχετικά με ποινική, αστική έρευνα ή έρευνα του Κογκρέσου. Οι καταδίκες για καταστροφή περιουσίας των ΗΠΑ ή ακατάλληλη διάθεση αρχείων μπορεί να επιφέρουν ποινές φυλάκισης έως και 10 ετών.

Θα μπορούσε μια καταδίκη να εμποδίσει τον Τραμπ να είναι ξανά υποψήφιος;

Το καταστατικό σχετικά με την αφαίρεση ή την καταστροφή κατατεθειμένων αρχείων έχει προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή, επειδή αναφέρει επίσης ότι ο καταδικασμένος δράστης θα «αποκλείεται από την άσκηση οποιουδήποτε αξιώματος στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ωστόσο, αρκετοί νομικοί έχουν δηλώσει ότι αμφιβάλλουν ότι αυτό το καταστατικό θα μπορούσε πράγματι να εμποδίσει τον Τραμπ να είναι υποψήφιος το 2024. 

Τι περιλαμβάνει η έρευνα για τον Τραμπ;

Η έρευνα, η οποία σύμφωνα με τον Τραμπ περιελάμβανε το χρηματοκιβώτιο του, σχετιζόταν με αίτημα της Εθνικής Διοίκησης Αρχείων προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει τη μεταφορά προεδρικών εγγράφων στο Μαρ-α-Λάγκο, συμπεριλαμβανομένων απόρρητου υλικού. Οι αρχές τον Ιανουάριο ανέσυραν 15 κουτιά από το Μαρ-α-Λάγκο, το σπίτι του πρώην προέδρου στο Παλμ Μπιτς.

Ο Τραμπ παρέδωσε αυτά τα έγγραφα μόνο αφού αντιμετώπισε πιθανή νομική ενέργεια για την απομάκρυνσή τους. Γενικότερα, ορισμένοι πρώην βοηθοί του είπαν ότι είχε μια καπηλευτική στάση σχετικά με το χειρισμό υλικού και τη διατήρηση εγγράφων, λέγοντας ότι ήταν γνωστό ότι τα έσκιζε, τα έβαζε στην τσέπη του ή τα πετούσε στην τουαλέτα.

Υπάρχει βάση για δίωξη;

Οχι απαραίτητα. Ακόμα κι αν όλες αυτές οι αναφορές είναι αληθινές, οι εισαγγελείς θα πρέπει να δείξουν στον Τραμπ ότι παραβίαζε το νόμο. Για να το κάνουν, θα μπορούσαν να βασιστούν σε μάρτυρες που εργάστηκαν για τον Τραμπ.

Η Washington Post ανέφερε τον Φεβρουάριο ότι ο Τραμπ είχε προειδοποιηθεί για πτυχές του Presidential Records Act από τον πρώην σύμβουλο του Λευκού Οίκου Ντον ΜακΓκαν καθώς και από τους δύο προσωπάρχες του, τον Ράινς Πρίμπους και τον Τζον Φ. Κέλι.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης