Το πιο θερμό καλοκαίρι όλων των εποχών βίωσε η Ευρώπη φέτος

Αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, το θερμόμετρο στο κόκκινο ακόμη και σε περιοχές που έχουν συνηθίσει στο κρύο, έντονη ξηρασία και ποτάμια να στερεύουν. Το βλέπαμε, το νιώθαμε, αλλά ήρθαν και τα επίσημα στοιχεία να το επιβεβαιώσουν.

Το καλοκαίρι του 2022 ήταν για την Ευρώπη το πιο θερμό που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία κλιματικής παρατήρησης, Copernicus.

Οι μέσες θερμοκρασίες συνολικά στο τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου ήταν 0,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το προηγούμενο πιο ζεστό καλοκαίρι, αυό του 2021. Μόνο τον Αύγουστο μάλιστα η μέση θερμοκρασία ήταν 0,8 βαθμούς υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2018 και 1,72 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991 - 2020.

Παγκοσμίως ο φετινός Αύγουστος ήταν ο τρίτος πιο ζεστός, που έχει καταγράψει η Copernicus. 

«Μια έντονη σειρά από καύσωνες σε όλη την Ευρώπη, σε συνδυασμό με ασυνήθιστες συνθήκες ξηρασίας, οδήγησε σε ένα καλοκαίρι ακραίων συνθηκών, με ρεκόρ θερμοκρασιών, ξηρασία και πυρκαγιές» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η επιστημονική υπεύθυνη της υπηρεσίας, Φρέγια Βάμποργκ.

«Η ξηρασία και οι πυρκαγιές σε πολλές περιοχές της Ευρώπης είχαν σοβαρές επιπτώσεις στη φύση και την κοινωνία» συμπληρώνει. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης