Υποβλήθηκε από k.p στις Παρ, 31/05/2024 - 08:03.
Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα πρέπει να απορρίψει την προτεινόμενη νομοθεσία, η οποία θα εμπόδιζε τους μετανάστες που φθάνουν στα μεγάλου μήκους δασώδη σύνορα με τη Ρωσία να ζητούν άσυλο, δήλωσε η επίτροπος της σκανδιναβικής χώρας για την καταπολέμηση των διακρίσεων Κριστίνα Στένμαν.
Η κυβέρνηση πρότεινε την περασμένη εβδομάδα νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να απωθούν τους μετανάστες που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων.
Η Φινλανδία πιστεύει ότι η Μόσχα παροτρύνει τις ροές μεταναστών σε αντίποινα για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία υποστηρίζει την Ουκρανία ενάντια στην ρωσική εισβολή. Το Κρεμλίνο αρνείται τον εν λόγω ισχυρισμό.
Η ίδια η κυβέρνηση της Φινλανδίας δήλωσε ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα παραβίαζε τις δεσμεύσεις της χώρας για το άσυλο, αλλά ότι η κατάσταση απαιτεί σκληρά μέτρα.
Παραμένει αβέβαιο αν η νομοθεσία θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των πέντε έκτων στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, ένας υψηλός πήχης που αντανακλά τις θεμελιώδεις αρχές που διακυβεύονται.
«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην αντισυνταγματική νομοθεσία για την ασφάλεια των συνόρων … Η επίτροπος δεν θα υποστηρίξει την έγκριση του νόμου» έγραψε σε σημείωμά της προς το κοινοβούλιο η επίτροπος κατά των διακρίσεων.
Στην πράξη η προτεινόμενη νομοθεσία θα καταστήσει πιθανό το ενδεχόμενο να διωχθούν άνθρωποι εκτός Φινλανδίας και να βρεθούν σε αβέβαιες και επικίνδυνες καταστάσεις, δήλωσε η επίτροπος.
Το γραφείο του Φινλανδού πρωθυπουργού και το υπουργείο Εσωτερικών δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αίτημα να σχολιάσουν το θέμα.
Η Φινλανδία έκλεισε τα σημεία διέλευσης των συνόρων τον Δεκέμβριο αφότου περισσότεροι από 1.300 μετανάστες από τρίτες χώρες, εκ των οποίων η Συρία και η Σομαλία, έφθασαν στα σύνορα τους προηγούμενους μήνες.
Ωστόσο μερικές δεκάδες μετανάστες ακόμη προσπαθούν να φθάσουν στα σύνορα και το Ελσίνκι φοβάται ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Οι φινλανδικοί νόμοι περιλαμβάνουν ήδη επιλογές για τη δημιουργία κέντρων οργάνωσης όπου μπορούν να διεκπεραιώνονται οι αιτήσεις των μεταναστών και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης εγκρίνει κανονισμό για την κρίση, ο οποίος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το 2026, δήλωσε η επίτροπος.
«Το διάταγμα (της ΕΕ) για την κρίση προβλέπει την αντιμετώπιση της εργαλειοποιημένης μετανάστευσης ενώ σέβεται την απαγόρευση για επιστροφή, παρόλο που το διάταγμα περιέχει επίσης προκλήσεις από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε η επίτροπος Κριστίνα Στένμαν.
Μοιράσου το: