Το Βερολίνο ενέκρινε την πώληση προηγμένου οπλικού συστήματος στο Κατάρ

Την εξαγωγή στο Κατάρ τεσσάρων πυραυλικών συστημάτων RAM για την προστασία πλοίων, τα οποία έχουν αναπτυχθεί από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ενέκρινε η γερμανική κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει ενημερωτική επιστολή του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ προς μέλη της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής, που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Η επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 23η Ιανουαρίου, δεν αποκαλύπτει την αξία της αγοράς, επικαλούμενη δικαστική απόφαση του 2014 με βάση την οποία μπορούν να εξαιρούνται τέτοια στοιχεία εάν υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν τη δυνατότητα εταιρειών να συμμετέχουν στον ανταγωνισμό.

Η έγκριση της πώλησης αποφασίστηκε εν μέσω της αναστολής όλων των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία - το βασίλειο βρίσκεται σε διένεξη με το εμιράτο του Κατάρ - που επέβαλε το Βερολίνο μετά τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το RAM είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει πυραύλους και εξελιγμένα ραντάρ για την προστασία πλοίων από πυραύλους, αεροσκάφη, ελικόπτερα και άλλα σκάφη επιφανείας.

Η σύμβαση περιλαμβάνει 85 ραντάρ διπλής χρήσης και αισθητήρες υπέρυθρων ακτινών που κατευθύνουν τους πυραύλους στους στόχους τους.

Όπως διευκρίνισε ο Αλτμάιερ στην επιστολή του προς τα μέλη της Μπούντεσταγκ, το σύστημα θα εξαχθεί στο Κατάρ μέσω Ιταλίας, ενώ οι υπέρυθροι αισθητήρες θα εξαχθούν από τις ΗΠΑ.

Ο Κλάους Ερνστ, στέλεχος του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke), επέκρινε έντονα την απόφαση που πήρε το Βερολίνο, υπενθυμίζοντας τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή του Κόλπου.

«Είναι ανεύθυνο από μέρους της γερμανικής κυβέρνησης το ότι συνεχίζει να εγκρίνει πωλήσεις όπλων σε περιοχές όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσεις», τόνισε ο Ερνστ.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι σχέδια για την επέκταση των δεσμών της με το Κατάρ. Η Ντόχα παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα επενδύσει 10 δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης