Το... Ασγκαμπάτ η ακριβότερη πόλη του κόσμου - Η Αθήνα 115η

Η Αθήνα το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης και το Σαντιάγο της Χιλής, σύμφωνα με τη φετινή έκδοση της έρευνας της Mercer για το κόστος Ζωής, είναι εξίσου ελκυστικές για τους ξένους εργαζόμενους.

Η Αθήνα ανέβηκε 23 θέσεις φέτος στην κατάταξη της Mercer με τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου και πλέον βρίσκεται στην 115η θέση, μαζί με την πρωτεύουσα του Κουβέιτ. Η ενίσχυση του ευρώ είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Η έκπληξη τώρα: Το Ασγκαμπάτ του Τουρκμενιστάν είναι η ακριβότερη πόλη για όσους δουλεύουν στο εξωτερικό για φέτος. Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις σε τρόφιμα και υπερπληθωρισμό, με αποτέλεσμα το κόστος ζωής να έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ασγκαμπάτ, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "πόλη της αγάπης" ή "η πόλη όπου οικοδομήθηκε η αγάπη", που ετυμολογείται από το αραβικό ishq που σημαίνει "αγάπη" με την περσική κατάληξη abad που σημαίνει "κατοίκησε" ή "οικοδομήθηκε". Η Ασγκαμπάτ πρόσφατα ανακηρύχθηκε από το Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες σαν την πόλη που τα κτήρια της έχουν τα πιο λευκά μάρμαρα -543 νέα κτήρια με λευκά μάρμαρα καλύπτουν μια έκταση 4.500 στρέμματα.

Μεγάλη ήταν και η άνοδος της Βηρυτού, η οποία από την 45η θέση της λίστας το 2020 βρέθηκε φέτος να είναι η τρίτη ακριβότερη πόλη του κόσμου. Η Mercer συνδέει την εξέλιξη με την οικονομική ύφεση, η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία και την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πόλης τον περασμένο Αύγουστο.

Όσο για τις φθηνότερες πόλεις για τους ξένους εργαζόμενους, είναι η Τιφλίδα της Γεωργίας, η Λουσάκα της Ζάμπια και η πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης