Τουρκία: 16.000 τραυματίες «χασάπηδες» κατά την γιορτή της θυσίας των ζώων

Σχεδόν 16.000 τραυματίες ερασιτέχνες χασάπηδες άφησε η σημερινή ημέρα, η πρώτη από τις τέσσερις της γιορτής της θυσίας, του Αΐντ ελ-Κεμπίρ, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

«Την πρώτη ημέρα του Αΐντ, περίπου 16.000 άτομα εμφανίσθηκαν στα κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα εξαιτίας τραυμάτων που υπέστησαν στη διάρκεια της θυσίας», ανακοίνωσε μέσω του X ο υπουργός Φαχρετίν Κοτζά.

Το 2023, σχεδόν 30.000 άνθρωποι είχαν τραυματισθεί τις τέσσερις ημέρες που διαρκεί η γιορτή αυτή στην Τουρκία, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

«Το γεγονός ότι οι θυσίες δεν πραγματοποιούνται από επαγγελματίες ευθύνεται για τις καταστάσεις αυτές», εκτιμά ο υπουργός, ο οποίος κάλεσε όσους δεν έχουν ακόμα θυσιάσει τα ζώα τους να προσέχουν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 1.274 άτομα τραυματίσθηκαν στην Άγκυρα, 840 στην Κωνσταντινούπολη και 416 στη Σμύρνη.

«Περίπου 16.000 άτομα δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν όπως θα το επιθυμούσαν», επέμεινε.

Η σημερινή Κυριακή σηματοδοτεί την έναρξη του Αΐντ ελ-Κεμπίρ, της σημαντικότερης γιορτής του ισλαμικού ημερολογίου, η οποία είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Αΐντ αλ-Άντχα ή γιορτή της θυσίας και τιμά τη θυσία που ο Θεός απαίτησε από τον Αβραάμ ζητώντας του τη ζωή του γιου του – στον οποίο επέτρεψε τελικά να ζήσει.

Με την ευκαιρία αυτή, οι Τούρκοι θυσιάζουν κυρίως πρόβατα και κατσίκες και οι πιο πλούσιοι ένα μοσχάρι.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης