Τουρκία: Τον Ιανουάριο αγόρασε 23 τόνους χρυσού και παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο

Τον τίτλο του μεγαλύτερου αγοραστή χρυσού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως διατήρησε τον Ιανουάριο η Τουρκία, έχοντας αγοράσει 23 τόνους χρυσού τον πρώτο μήνα του 2023.

Συνολικά, η χώρα κατέχει 565 τόνους χρυσού, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Η Τουρκία μαζεύει χρυσό εδώ και μερικούς μήνες και πέρυσι ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του πολύτιμου μετάλλου. Ο χρυσός είναι επίσης ένα δημοφιλές εμπόρευμα μεταξύ των τουρκικών νοικοκυριών που τον χρησιμοποιούν ως αντιστάθμισμα έναντι των συναλλαγματικών και πληθωριστικών πιέσεων.

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία ανέστειλε προσωρινά ορισμένες εισαγωγές χρυσού ως μέρος ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τον μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων από τους φονικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να περιορίσει τις εισαγωγές χρυσού, οι οποίες θεωρούνται η μεγαλύτερη απειλή για την επιδείνωση των εξωτερικών οικονομικών.

Συνολικά, σε όλο τον κόσμο, οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν 31 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις αγορές τους κατά 16% από τον Δεκέμβριο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (15 τόνοι) και η Εθνική Τράπεζα του Καζακστάν (4 τόνοι) βρέθηκαν στην δεύτερη και την τρίτη θέση με τους μεγαλύτερους αγοραστές του του πολύτιμου μετάλλου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης