Τουρκία-Συρία: Απειλή υγειονομικής βόμβας μετά τον φονικό σεισμό

Στον απόηχο του φονικού σεισμού που κόστισε τη ζωή σε πάνω από 40.000 ανθρώπους στη νότια Τουρκία και στη βόρεια Συρία, μία νέα κρίση αναδύεται στις πληγείσες περιοχές. Η έλλειψη τρεχούμενου νερού και τα αμέτρητα πτώματα που βρίσκονται σε αποσύνθεση κάτω από τα χαλάσματα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και σε κοινή θέα απειλούν πλέον τη δημόσια υγεία.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διέθεσε ήδη 34 εκατ. δολάρια για την ανακούφιση των πληγέντων του σεισμού, και υποσχέθηκε πως θα ακολουθήσουν κι άλλα. Παράλληλα, προειδοποίησε πως ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανό έως και να διπλασιαστεί καθώς θα περνούν οι μέρες και θα μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη αποτίμηση της κατάστασης.

Με μεγάλο μέρος των υποδομών υγιεινής σε περιοχές όπως το Καχραμανμαράς να έχει καταστραφεί ή να έχει καταστεί μη λειτουργικό, οι τουρκικές υγειονομικές αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με το δύσκολο έργο να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι οι επιζώντες, πολλοί εκ των οποίων είναι άστεγοι, δεν θα προσβληθούν από ασθένειες.

Ο Μπατίρ Μπερντικλιτσέφ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Τουρκία, επισήμανε ότι η έλλειψη πόσιμου νερού «αυξάνει τον κίνδυνο υδατογενών ασθενειών και εξάρσεων μεταδιδόμενων ασθενειών».

Ο ΠΟΥ συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές για να ενισχύσει την παρακολούθηση υδατογενών ασθενειών, της εποχικής γρίπης και της COVID-19 μεταξύ των εκτοπισμένων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, δήλωσε: «Αναπτύσσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια στα 75 χρόνια της ιστορίας μας.

Στόχος των ομάδων μας είναι να υποστηρίξουν τις κατεστραμμένες ιατρικές εγκαταστάσεις, εστιάζοντας στην περίθαλψη των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών, πολλοί εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση».

Μέσα σ’ αυτή τη δυσοίωνη εικόνα καταστροφής, ωστόσο, εξακολουθούν να έρχονται κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα. Το βράδυ της Τρίτης μία 77χρονη γυναίκα ανασύρθηκε ζωντανή 212 ώρες μετά τον σεισμό, ενώ χθες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως ένας άνδρας 44 ετών βρέθηκε ζωντανός στο Καχραμανμαράς, έχοντας παραμείνει κάτω από τα συντρίμμια για 222 ώρες.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης