Τουρκία: Η οικονομία βουλιάζει παρά τα τρικ Ερντογάν

Το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας οδεύει ολοταχώς προς το ιστορικό χαμηλό του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν η ισοτιμία έφθασε στις 18 τουρκικές λίρες ανά ευρώ.

Η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνδυάζεται με τον καλπάζοντα πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών τον Μάιο, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της χώρας.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 73%.

Την ίδια ώρα, η τιμή της βενζίνης αυξήθηκε κατά 2,18 λίρες (0,12 ευρώ) χθες Σάββατο στις 28,5 λίρες (1,58 ευρώ) το λίτρο κατά μέσο όρο, αντικατοπτρίζοντας μια αύξηση της τάξης του 268% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα διάφορα τρικ Ερντογάν, επιφέρουν μια προσωρινή και επιδερμική βελτίωση της εικόνας, στη συνέχεια όμως αφήνουν τα προβλήματα να ταλαιπωρούν τον τουρκικό λαό, ο οποίος βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να κατακρημνίζεται από την ακρίβεια, τον δυσθεώρητο πληθωρισμό και το σχεδόν απαξιωμένο πλέον νόμισμα της χώρας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης