Τουρκία: «Eχασαν τα λογικά τους» – Οργή για τον αποκλεισμό πρόσβασης στο Twitter

Μετά από 12 ώρες «μπλόκου», και την ώρα που κάθε πληροφορία είναι πολύτιμη για την διάσωση εγκλωβισμένων στα ερείπια των 7,8 ρίχτερ, αποκαταστάθηκε τελικά στην Τουρκία η πρόσβαση στο Twitter,

Η απόφαση της κυβέρνησης να εμποδίσει την πρόσβαση στην πλατφόρμα, τροφοδότησε την αγανάκτηση του κόσμου αναφορικά με τον ρυθμό των προσπαθειών ανταπόκρισης των αρχών.

Ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν τον αποκλεισμό πρόσβασης  η οποία βοηθά ανθρώπους να μοιραστούν πληροφορίες σχετικά με την άφιξη βοήθειας και την τοποθεσία όσων εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα ερείπια μετά τον σεισμό της Δευτέρας.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο παρελθόν και έχει επικεντρωθεί τους τελευταίους μήνες στην καταπολέμηση της «παραπληροφόρησης», όπως τη χαρακτηρίζει, η οποία οδήγησε στον χθεσινό αποκλεισμό του twitter.

 «Έχασε τα λογικά της»

Η κυβέρνηση Ερντογάν «έχασε τα λογικά της και… το αποτέλεσμα είναι να ακούγονται λιγότερο οι κραυγές για βοήθεια. Γνωρίζουμε όλα όσα προσπαθείτε να κρύψετε», δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μετά την επιβολή του αποκλεισμού χθες το απόγευμα.

Ο αποκλεισμός πρόσβασης στο Twitter προκάλεσε επίσης την οργισμένη απάντηση του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου κόμματος DEVA Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργού Οικονομίας και συμμάχου του Ερντογάν.

«Πώς μπορεί να αποκλειστεί η πρόσβαση στο Twitter μια μέρα που η επικοινωνία σώζει ζωές; Τι είδους άγνοια είναι αυτή», δήλωσε ο Μπαμπακάν αργά χθες.

Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP είπε ότι το Twitter είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην οργάνωση της βοήθειας για όσους επλήγησαν από τους σεισμούς και ότι ο αποκλεισμός πρόσβασης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα προκαλέσει περισσότερους θανάτους.

Κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μιλήσει υπό τον όρο να μην κατονομαστεί είπε ότι η κίνηση διέκοψε προσωρινά πραγματικές κλήσεις για βοήθεια, αλλά ότι ελήφθησαν γρήγορα μέτρα και η υπηρεσία επέστρεψε σε κανονική λειτουργία.

 «Συκοφαντίες…»

«Αυτό έπρεπε να γίνει γιατί σε ορισμένους λογαριασμούς υπήρχαν αναληθείς ισχυρισμοί, συκοφαντίες, προσβολές και αναρτήσεις με δόλιους σκοπούς», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, επικαλούμενος προσπάθειες κλοπής χρημάτων με το πρόσχημα της συλλογής βοήθειας.

«Η παραπληροφόρηση είναι ο κοινός εχθρός της ανθρωπότητας και μια σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την κοινωνική ειρήνη και την εθνική ασφάλεια», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Αλτούν.

Τον περασμένο Οκτώβριο, το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης κινδυνεύουν με ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών για διάδοση «παραπληροφόρησης», εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία του λόγου.

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν είχε υποστηρίξει ότι χρειαζόταν μια νομοθεσία για την αντιμετώπιση ψευδών κατηγοριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν θα φίμωνε την αντιπολίτευση. Το θέμα αποκτά αυξανόμενη σημασία με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Μια έρευνα του Reuters το περασμένο καλοκαίρι έδειξε πώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν μετατραπεί σε μια σφιχτή ιεραρχία διοίκησης με τίτλους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση, ενώ τα μικρότερα ανεξάρτητα και αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των κανονιστικών κυρώσεων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης