Τι είναι το #StopWillow που κατέκλυσε το Tik Tok

Viral έγινε στις αρχές Φεβρουαρίου ένα βίντεο στο Tik Tok που δημοσίευσε η Elise Joshi σχετικά με το έργο γεώτρησης πετρελαίου στην Αλάσκα, γνωστό ως Willow. Το βίντεο χρειάστηκε μόλις λίγες μέρες για να συγκεντρώσεις περισσότερες από 100.000 προβολές, ξεπερνώντας εν τέλει τις 300.000, παρόλο που όπως δήλωσε η Joshi στο CNN «το κλίμα δεν είναι πολύ συχνά trend».

«Είναι το βίντεο με τις περισσότερες προβολές εδώ και μήνες», σημείωσε η Joshi. «Πρόκειται για ολόκληρο το διαδίκτυο που τάσσεται κατά του Willow – κυρίως για τη βάση των ψηφοφόρων του (Μπάιντεν) που τον εμπιστεύτηκε ότι θα αναλάβει δράση για το κλίμα».

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν αναμένεται να οριστικοποιήσει την απόφασή της σχετικά με το αν θα εγκρίνει το έργο Willow της ConocoPhillips την επόμενη εβδομάδα.

Εάν περάσει, το εγχείρημα γεώτρησης πετρελαίου που διαρκεί δεκαετίες στη Βόρεια Πλαγιά της Αλάσκας θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα καθιερώσει μια νέα πηγή εσόδων για την περιοχή.

Ωστόσο, θα παρήγαγε επίσης αρκετό πετρέλαιο για να απελευθερώσει 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ρύπανσης του πλανήτη από τον άνθρακα ετησίως, σύμφωνα με την εκτίμηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, περίπου το ίδιο με την προσθήκη 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων στους δρόμους.

Την ώρα που το έργο έχει υποστηρικτές και αντιπάλους, έχει γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Την τελευταία εβδομάδα οι χρήστες του Tik Tok ειδικότερα, έχουν συσπειρωθεί γύρω από τη διακοπή του έργου, με έναν εντυπωσιακό αριθμό ανθρώπων να παρακολουθούν και να δημοσιεύουν σχετικά με το θέμα.

Βίντεο με hashtags κατά του Willow, όπως το #StopWillow, έχουν συγκεντρώσει σχεδόν 50 εκατομμύρια προβολές την τελευταία εβδομάδα, ενώ την Παρασκευή, το Willow βρισκόταν στο top 10 της λίστας των trending του ιστότοπου, πίσω από τις διασημότητες Selena Gomez και Hailey Bieber.

Μεγάλο μέρος της αύξησης του ενδιαφέροντος σημειώθηκε μόνο την τελευταία εβδομάδα.

Ο διαδικτυακός ακτιβισμός είχε ως αποτέλεσμα να γραφτούν περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιστολές στον Λευκό Οίκο για να διαμαρτυρηθούν για το έργο, καθώς και ένα ψήφισμα στο Change.org με 2,8 εκατομμύρια υπογραφές.

«Αν αυτό δεν τονίζει το γεγονός ότι πρόκειται για καθημερινούς Αμερικανούς που αντιδρούν, δεν ξέρω τι το κάνει», δήλωσε ο Alex Haraus, 25 ετών, δημιουργός περιεχομένου στο TikTok, του οποίου τα βίντεο Willow έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές. «Αυτό δεν είναι ένα περιβαλλοντικό κίνημα, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Είναι το αμερικανικό κοινό που μπορεί να ψηφίσει».

Η ξαφνική εξάπλωση του #StopWillow

Οι δημιουργοί του TikTok και οι κλιματικές ομάδες με τις οποίες μίλησε το CNN δήλωσαν ότι η ξαφνική έκρηξη του διαδικτυακού ακτιβισμού γύρω από το Willow ήταν σε μεγάλο βαθμό οικειοθελής και πολύ μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο κλιματικό ζήτημα στην εφαρμογή πριν.

Ορισμένες ομάδες κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου και των ορυκτών καυσίμων συνεργάζονται με συγκεκριμένους δημιουργούς και λογαριασμούς του TikTok γύρω από το Willow, αλλά καμία ομάδα δεν πρωτοστάτησε στο διαδικτυακό κίνημα γύρω από το έργο.

Παρόμοιες καμπάνιες TikTok έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από την απαγόρευση των γεωτρήσεων πετρελαίου στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αρκτικής και τη διακοπή του αγωγού Line 3 στη Μινεσότα, αλλά λίγες έχουν τραβήξει τόση προσοχή όσο το Willow.

Η ανάπτυξη του #StopWillow στο TikTok μπέρδεψε και ενθουσίασε τις ομάδες για το κλίμα, ορισμένες από τις οποίες αναρωτιόντουσαν γιατί άργησε τόσο πολύ να γίνει αντιληπτό το Willow.

Παρόλο που ο Μπάιντεν έχει ήδη εδραιώσει μέρος της παρακαταθήκης του για το κλίμα, συνεργαζόμενος με το Κογκρέσο για να περάσει το πιο φιλόδοξο νομοσχέδιο για το κλίμα εδώ και γενιές, οι ακτιβιστές που πολέμησαν τον Keystone XL και τον αγωγό Dakota Access Pipeline κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ομπάμα λένε ότι ένα πράγμα παραμένει σταθερό: τα μαζικά έργα ορυκτών καυσίμων τείνουν να ξεσηκώνουν τους ανθρώπους.

«Οι συγκεκριμένοι αγώνες κινητοποιούν την προσοχή του κοινού πολύ περισσότερο από ό,τι η πολιτική», δήλωσε ο Jamie Henn, διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Fossil Free Media και πρώην συνιδρυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης 350.org. «Αυτά είναι τα θέματα που αιχμαλωτίζουν τη φαντασία του κοινού. Είναι πραγματικά παράτολμο να το αγνοήσουμε αυτό».

Ο Λευκός Οίκος έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να προσεγγίσει το τεράστιο, νεανικό κοινό του TikTok. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν προσκαλέσει τους δημιουργούς του TikTok στο Λευκό Οίκο πολλές φορές, μεταξύ άλλων σε μια συνάντηση με τον ίδιο τον Μπάιντεν για το νόμο περί μείωσης του πληθωρισμού τον Οκτώβριο.

«Νομίζω ότι οι Δημοκρατικοί και η κυβέρνηση Μπάιντεν καλά θα κάνουν να δώσουν προσοχή σε αυτές τις τάσεις», δήλωσε η Lena Moffitt, επικεφαλής του προσωπικού της κλιματικής ομάδας Evergreen Action. «Οι νέοι θέλουν όλο και περισσότερο δράση για το κλίμα από τους εκλεγμένους αξιωματούχους τους και θα την απαιτήσουν».

Οι διαμαρτυρίες κατά του Willow δεν γίνονται μόνο στο TikTok. Την Παρασκευή, μια ομάδα περίπου 100 ατόμων συγκεντρώθηκε μπροστά από τον Λευκό Οίκο μέσα σε παγωμένο ψιλόβροχο για να διαδηλώσει κατά του έργου.

Οι δημιουργοί του TikTok ήταν ελάχιστοι. Μεταξύ αυτών που αψήφησαν τον ψυχρό καιρό του Μαρτίου ήταν ιθαγενείς και γέροντες της Αλάσκας, οι οποίοι είχαν πετάξει πάνω από 10 ώρες από το Άνκορατζ και τα χωριά της Βόρειας Πλαγιάς στην Ουάσινγκτον.

Ο Ρόμπερτ Τόμσον είναι ένας από τους γέροντες που έκανε το εξαντλητικό ταξίδι από το χωριό του, το Kaktovik. Ο Τόμσον δήλωσε στο CNN ότι ήθελε να μιλήσει για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα ζώα της περιοχής και μίλησε για πάνω από 200 καριμπού που βρέθηκαν νεκρά κοντά στο σπίτι του.

Οι υποστηρικτές του Willow – συμπεριλαμβανομένου ενός συνασπισμού ιθαγενών της Αλάσκας στη Βόρεια Πλαγιά – λένε ότι το Willow θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ αναγκαία νέα πηγή εσόδων για την περιοχή και να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των σχολείων, της υγειονομικής περίθαλψης και άλλων βασικών υπηρεσιών.

Όμως άλλοι που ζουν πιο κοντά στο σχεδιαζόμενο έργο, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων της πόλης και μελών της φυλής στο ιθαγενές χωριό Nuiqsut, ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον από μια μεγάλη ανάπτυξη πετρελαίου.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το κύμα του διαδικτυακού ακτιβισμού θα λειτουργήσει για να σταματήσει ή να καθυστερήσει το έργο. Αν το έργο εγκριθεί, αρκετοί δημιουργοί του Tik Tok δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να δημοσιεύουν για το έργο – περιγράφοντας λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους οι οπαδοί τους μπορούν να υποστηρίξουν τις ομάδες των ιθαγενών στην Αλάσκα και να συνεχίσουν να μιλούν για το Willow.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης