Mε μεγάλη ΜΟΥΣΙΚΗ γιορτή που στήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου και σηματοδότησε τη λήξη των Αγώνων, οι Βρετανοί «ανέστησαν» τον Τζον Λένον, τον οποίο είδαμε και ακούσαμε να τραγουδάει το «Imagine» σε βίντεο που επεξεργάστηκε ψηφιακά η Γιόκο Ονο ειδικά για την τελετή, ενώ παράλληλα η μορφή του σχηματίστηκε στο κέντρο του Σταδίου, τον Φρέντι Μέρκιουρι σε βίντεο από τη συναυλία των Queen στο Γουέμπλεϊ το 1986, αλλά και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, τον οποίο είδαμε να βγαίνει από την κορυφή του ομοιώματος του Μπιγκ Μπεν (τον υποδύθηκε ο ηθοποιός Τίμοθι Σπαλ).
Στις... πραγματικά live εμφανίσεις, τραγούδησαν μεταξύ άλλων η Εμελί Σαντέ, οι Madness, οι Pet Shop Boys, ο Ρέι Ντέιβις (στο πρώτο μέρος), ο Τζορτζ Μάικλ, οι Kaiser Chiefs, η Ανι Λένοξ, οι Bond, η Τζέσι Τζέι, οι Spice Girls (σε μία επανένωση ειδικά για την τελετή λήξης), ο Ερικ Αϊντλ (ιδρυτικό μέλος των Μόντι Πάιθον) και οι Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ των θρυλικών Queen. Στην τελετή εμφανίστηκαν και γνωστά μοντέλα, όπως η Ναόμι Κάμπελ, η Αλεσάντρα Αμπρόζιο, η Κέιτ Μος, η Τζόρτζια Μέι Τζάγκερ και άλλες. Το φινάλε της τελετής φιλοξένησε τους Who, που ερμήνευσαν τέσσερα τραγούδια από τις δεκαετίες 1960 και 1970.
Στο αθλητικό κομμάτι τώρα, οι Αμερικανοί στο Λονδίνο πήραν ξανά τα σκήπτρα και αναδείχθηκαν κορυφαία αθλητική δύναμη, τόσο με βάση τα χρυσά, όσο και τα συνολικά μετάλλια. Έφτασαν στα 104 μετάλλια, περισσότερα από κάθε άλλη, ενώ είχαν και τα πιο πολλά χρυσά (46). Τέσσερα χρόνια πριν οι Αμερικανοί είχαν κατακτήσει 109 μετάλλια έναντι 98 των διοργανωτών, οι οποίοι όμως αναδείχθηκαν πρώτοι χάρη στα 50 χρυσά (36 για τις ΗΠΑ).
Στη δεύτερη θέση έμειναν οι Κινέζοι με 87 (38-27-22). Η Μεγάλη Βρετανία -ως διοργανώτρια, κατάφερε να βρεθεί στην 3η θέση της κατάταξης, ανεβαίνοντας 65 φορές στο βάθρο (29-17-19), συνεχίζοντας της ανοδική της πορεία, που από την 10η θέση σε Ατλάντα και Σύδνεϋ, βρέθηκε στην 4η στο Πεκίνο με 47. Η Ρωσία κατετάγη 4η με 82 μετάλλια (24-25-33), ελαφρά ανεβασμένη σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, ενώ την πεντάδα έκλεισε η Νότια Κορέα, η οποία με 28 μετάλλια (13-8-7) κινήθηκε περίπου στα επίπεδα του 2008.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γερμανία με 44 (11-19-14), Γαλλία 34 (11-11-12), Ιταλία 28 (8-9-11) και Ουγγαρία 17 (8-4-5).
Τα ελληνικά μετάλλια ήταν δύο χάλκινα, του Ηλία Ηλιάδη στο τζούντο και τις Τσιάβου/Γιαζιτζίδου στην κωπηλασία. Στην τελική κατάταξη η Ελλάδα βρέθηκε στην 75η θέση μαζί με Μολδαβία, Κατάρ και Σιγκαπούρη, μία πιο κάτω από την Πορτογαλία ή την Κύπρο, οι οποίες τελείωσαν τους αγώνες με ένα αργυρό. Συνολικά 85 χώρες είχαν τη χαρά και την τιμή να δουν αθλητές τους έστω και μια φορά το βάθρο. Οι υπόλοιπες 119 δεν πέτυχαν αυτή τη διάκριση.