Τα ραδιενεργά κατάλοιπα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα μεταφέρθηκαν σε όλο τον πλανήτη αφού κατέληξαν στον ωκεανό

Το μεγαλύτερο μέρος των ραδιενεργών καταλοίπων μετά την έκρηξη στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα κατέληξε στον ωκεανό και στη συνέχεια, μέσω των ρευμάτων, άρχισε να μεταφέρεται σε όλο τον πλανήτη, σύμφωνα με μία νέα ιαπωνική επιστημονική μελέτη. Εν τω μεταξύ, ποσότητα ραδιενεργού καισίου βρέθηκε σε ρύζι που παράχθηκε 60 χλμ. έξω από τη Φουκουσίμα.

Περίπου το 80% του καισίου που απελευθερώθηκε, διοχετεύθηκε στον Ειρηνικό ωκεανό και από εκεί διαχύθηκε στους άλλους ωκεανούς της Γης, εκτιμούν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Μετεωρολογικών Ερευνών της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Το υπόλοιπο 20% κατέληξε στην ξηρά, μέσα και γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, όπως δήλωσε ο ερευνητής Χιρόσι Τακαχάσι, ο οποίος τόνισε πως η θάλασσα μολύνθηκε σαφώς περισσότερο από τη στεριά. Οι μελέτες πάντως, πρόσθεσε, δείχνουν, παρόλα αυτά, ότι το επίπεδο της θαλάσσιας μόλυνσης είναι αρκετά κάτω από αυτό που θεωρείται επικίνδυνο για τους ανθρώπους.

Το ραδιενεργό ισότοπο καίσιο-137, που έχει ημιζωή άνω των 30 ετών, σύμφωνα με τους ερευνητές, διεσπάρη ευρέως όταν εισήλθε στα νερά του ωκεανού. Κάθε ραδιενεργό σωματίδιο έχει μέγεθος μικρότερο από ένα εκατομμυριοστό του μέτρου, δηλαδή περίπου το ένα έβδομο του μεγέθους ενός ανθρωπίνου ερυθρού κυττάρου.

Οι προσομοιώσεις των Ιαπώνων ερευνητών σε υπολογιστή δείχνουν ότι τα ραδιενεργά υλικά, που εκτοξεύθηκαν από τις 11 Μαρτίου και μετά, μεταφέρθηκαν αρχικά από τους ανέμους προς τα βορειοανατολικά, προς την ανατολική Ρωσία και την Αλάσκα, και έπειτα έπεσαν στον Ειρηνικό ωκεανό φθάνοντας μέχρι τη δυτική ακτή των ΗΠΑ στις 17 Μαρτίου. Σε μία περίπου εβδομάδα (στις 24 Μαρτίου) υπολογίζεται ότι η θαλάσσια ραδιενέργεια είχε πλέον κάνει τον πρώτο πλήρη κύκλο της Γης.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, σύμφωνα με το New Scientist, ότι η ραδιενέργεια στη Φουκουσίμα ήταν τελικά μικρότερη της προβλεπόμενης. Αυτό εξηγείται, κατά τον ερευνητή Τζέρι Τόμας του Imperial College του Λονδίνου, επειδή στην Ιαπωνία διέρρευσε τελικά στην ατμόσφαιρα δέκα φορές λιγότερη ραδιενέργεια από ό,τι στο Τσερνόμπιλ. Βοήθησε επίσης η ταχεία αντίδραση των ιαπωνικών αρχών και η πειθαρχία του τοπικού πληθυσμού, προκειμένου να περιορισθεί η έκθεση των ανθρώπων στη ραδιενέργεια.

Ανιχνεύτηκε ραδιενεργό καίσιο σε ρύζι

Ωστόσο, παρά τις μελέτες των επιστημόνων, ανιχνεύτηκε ραδιενεργό καίσιο πάνω από τα επίπεδα ασφαλείας, σε ρύζι, σε πόλη της Φουκουσίμα, περίπου 60 χλμ. από το εργοστάσιο. Το ρύζι ετοιμαζόταν να διοχετευθεί στην αγορά, όταν σε δείγμα του, βρέθηκαν 200 μπεκερέλ ανά κιλό.

Στη συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχουν 154 αγροκτήματα ρυζιού που παράγουν περίπου 192 τόνους ρυζιού τον χρόνο, μόλις 0,002% της συνολικής εθνικής παραγωγής ρυζιού.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο των οδηγιών ελέγχου που έχει δώσει η ιαπωνική κυβέρνηση, βάσει των οποίων οι σοδειές εξετάζονται αυστηρά προτού δοθεί έγκριση για την διακίνηση του εμπορεύματος στην αγορά. Το απαγορευτικό όριο που έχει ορίσει η ιαπωνική κυβέρνηση είναι τα 500 μπεκερέλ.

"Η συγκεκριμένη ποσότητα ρυζιού εντοπίστηκε πριν από την αποστολή. Δεν έχει κυκλοφορήσει (στην αγορά) ούτε ένας κόκος από αυτή την παρτίδα," δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο αρμόδιος υπουργός Οσάμου Φουτζιμούρα.

Πηγή: 
enet.gr

Δείτε επίσης