Τα άδεια ράφια απειλούν - προσωρινά - όλο τον πολιτισμένο κόσμο

Μεγάλη έλλειψη τσιπ υπολογιστών, λιμενική συμφόρηση και έλλειψη οδηγών φορτηγών. Αυτά τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα ανεβάζουν τις τιμές για τους καταναλωτές και επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Tο ΔΝΤ υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2021 κατά μία ποσοστιαία μονάδα, τη μεγαλύτερη για οποιαδήποτε οικονομία της G7, επικαλούμενο διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα και αποδυνάμωση της κατανάλωσης – η οποία και οφείλεται εν μέρει σε εμπόδια που προκαλεί η εφοδιαστική αλυσίδα, όπως το φρένο στην παραγωγή νέων αυτοκινήτων λόγω έλλειψης τσιπ υπολογιστών.

Η Moody’s Analytics προειδοποιεί ότι οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα «θα γίνουν χειρότερες πριν βελτιωθούν». «Έλεγχοι στα σύνορα και περιορισμοί κινητικότητας, μη διαθέσιμα παγκόσμια διαβατήρια Covid και αυξημένη ζήτηση λόγω της καραντίνας συνθέτουν την τέλεια καταιγίδα», αναφέρεται στην έκθεση της Μoody’s.

Σημειώνεται ότι ο οίκος σημείωσε πως «πιο αδύναμος κρίκος» μπορεί να αποδειχθεί η έλλειψη οδηγών φορτηγών, η οποία συνέβαλε μεταξύ άλλων στη συμφόρηση στα λιμάνια και στην εξάντληση των καυσίμων στα πρατήρια της Βρετανίας.

Η Moody’s προειδοποίησε ότι υπάρχουν «σκοτεινά σύννεφα μπροστά», διότι αρκετοί παράγοντες καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την υπέρβαση των εμποδίων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η παγκόσμια οικονομία απειλείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, τους κραδασμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα και την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Οπως προκύπτει και από έρευνα που διεξήχθη αποκλειστικά για λογαριασμό των Financial Times, η παγκόσμια οικονομία σημείωσε ιστορική ανάκαμψη στις αρχές του 2021, αλλά τώρα ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης