Ταϊλάνδη: Δεν παραιτείται ο πρωθυπουργός, συνεχίζονται οι φιλοδημοκρατικές κινητοποιήσεις

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-Ο- Τσα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, μία ημέρα αφού δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους αψηφώντας την απαγόρευση των συναθροίσεων που έχει επιβληθεί στη χώρα στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν υιοθετηθεί και τα οποία θα διαρκέσουν έως και 30 ημέρες.

Έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Πραγιούτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα επιβληθεί ο νόμος εναντίον όσων παραβιάζουν την απαγόρευση διεξαγωγής πολιτικών συγκεντρώσεων.

«Δεν παραιτούμαι», τόνισε. «Η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει το έκτακτο διάταγμα. Πρέπει να προχωρήσουμε διότι η κατάσταση έχει γίνει βίαιη (…) Θα ισχύει για 30 ημέρες ή λιγότερο, αν η κατάσταση ηρεμήσει».

Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες, Πέμπτη, στη Μπανγκόκ προτού διαλυθούν ήρεμα, όμως το κίνημα που τολμά να αμφισβητήσει την ισχυρή μοναρχία έχει καλέσει σήμερα σε νέες κινητοποιήσεις.

Λίγο μετά τις 22:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας) περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της ταϊλανδέζικης πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ηγετικών στελεχών του φιλοδημοκρατικού κινήματος, αποχώρησαν. Οι διοργανωτές έχουν καλέσει σε νέα διαδήλωση σήμερα.

Την ίδια ώρα οι αρχές της Ταϊλάνδης σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο φοιτητικό κυρίως κίνημα αμφισβήτησης που ξεκίνησε το καλοκαίρι. Υιοθέτησαν έκτακτο διάταγμα το οποίο, εκτός της απαγόρευσης πολιτικών συναθροίσεων, απαγορεύει «τα μηνύματα στο διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να βλάψουν την εθνική ασφάλεια» ή «να προκαλέσουν φόβο».

Περισσότεροι από 20 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Ανάμεσά τους ο Παρίτ Σιβαράκ, γνωστός και ως «Πιγκουίνος», και ο Ανόν Νούμπα, δύο από τους ηγέτες του αντικυβερνητικού κινήματος.

Η οργή στην Ταϊλάνδη έχει ενισχυθεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας covid-19, που είναι ακόμη μεγαλύτερες απ΄ό,τι σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς η χώρα εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης