Σύνθετες μητριαρχικές κοινωνίες φτιάχνουν οι ύαινες

Ομάδα βιολόγων του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν μια μελέτη η οποία βασίστηκε σε λεπτομερείς παρατηρήσεις της συμπεριφοράς και του τρόπου ζωής της ύαινας που έγιναν σε χρονικό διάστημα 27 ετών.

Τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για ένα από τα πιο… παρεξηγημένα είδη του ζωικού βασιλείου.

Οι ύαινες ζουν στην αφρικανική ήπειρο αλλά και στην Ασία από τα μικρασιατικά παράλια μέχρι την Ινδία. Ήταν γνωστό ότι οι ύαινες σχηματίζουν αγέλες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν σε αριθμό τα 100 άτομα.

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι σε αυτές τις ομάδες υπάρχει κοινωνική ιεραρχία στην κορυφή της οποίας βρίσκονται τα θηλυκά μέλη της αγέλης.

Τα θηλυκά που είναι στην κορυφή της ιεραρχίας και έχουν παιδιά μεταφέρουν σε αυτά τα κοινωνικά δίκτυα που έχουν αναπτύξει μέσα στην αγέλη συμπεριφορά παρόμοια με αυτή των ανθρώπων.

Για να συνεχιστεί η μητριαρχική κυριαρχία οι μητέρες ύαινες κληρονομούν μόνο στις κόρες τους τις επαφές τους στην ομάδα.

Για αυτόν τον λόγο οι κόρες των αρχηγών μιας αγέλης ζουν περισσότερο από τα υπόλοιπα μέλη της αφού δέχονται την συνεχή φροντίδα και προστασία της οικογένειας τους καθώς και των φίλων της οικογένειας της. Του κοινωνικού δικτύου δηλαδή που κληρονομούν από την μητέρα τους.

Τα ηγετικά στελέχη της αγέλης είναι επίσης πρόθυμα να μοιραστούν με τους φίλους τους που βρίσκονται στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα τις επαφές τους στην αγέλη και δεν ασχολούνται με τα μέλη της ομάδας που βρίσκονται στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα που έχουν διαμορφωθεί σε αυτή.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης