Σφαγές στην Αιθιοπία: «Αμερόληπτη» έρευνα ζητεί η Ύπατη Αρμοστεία

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε σήμερα "αποτροπιασμό" για τη σφαγή πολλών αμάχων στη δυτική Αιθιοπία, απαιτώντας από τις αρχές να διεξαγάγουν γρήγορα ανεξάρτητες έρευνες.

Σε μια ανακοίνωση η Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε τις αιθιοπικές αρχές "να διεξαγάγουν γρήγορα αμερόληπτες και εμπεριστατωμένες έρευνες για τις επιθέσεις που οδήγησαν στον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων" στη δυτική Αιθιοπία, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Οι υπηρεσίες της συζήτησαν με αυτόπτες μάρτυρες που ανέφεραν πως μία ομάδα ενόπλων μετέβη το πρωί της 18ης Ιουνίου στο χωριό Τόλε -- ο πληθυσμός του οποίου ανήκει στην πλειονότητά του στην εθνότητα Αμχάρα.

Άρχισαν να πυροβολούν στην τύχη, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, και ανάγκασαν τουλάχιστον άλλους 2.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Στη διάρκεια της επίθεσης αυτής που κράτησε τέσσερις ώρες οι ένοπλοι πυρπόλησαν επίσης πολλά σπίτια.

"Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για την άφρονη σφαγή ανθρώπων καθώς και τον αναγκαστικό εκτοπισμό του τοπικού πληθυσμού κατά την επίθεση στο χωριό Τόλε", δήλωσε η Μπατσελέτ.

"Ζητώ από τις αιθιοπικές αρχές να φροντίσουν ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα έρευνες για την επίθεση αυτή και να μεριμνήσουν ώστε τα θύματα και οι οικογένειές τους να έχουν δικαίωμα στην αλήθεια, τη δικαιοσύνη και σε αποζημιώσεις, κυρίως απαιτώντας από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένας απροσδιόριστος αριθμός ανθρώπων απήχθησαν στη διάρκεια της επίθεσης αλλά η τύχη τους παραμένει άγνωστη.

"Καλώ τις αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα θεμιτά μέτρα προκειμένου οι άνθρωποι που απήχθησαν να ξαναβρούν την ελευθερία τους", είπε η Μπατσελέτ.

Επιζώντες δήλωσαν τη Δευτέρα στο AFP πως εκατοντάδες άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κατηγορώντας για τη σφαγή μια αντάρτικη οργάνωση της εθνότητας Ορόμο, τον Απελευθερωτικό Στρατό των Ορόμο (OLA) που διέψευσε τις κατηγορίες και επέρριψε την ευθύνη στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις.

Ο OLA συμμάχησε πέρυσι με τον Απελευθερωτικό Στρατό του Τιγκράι (TPLF), που βρίσκεται σε πόλεμο με τις ομοσπονδιακές δυνάμεις στη βόρεια Αιθιοπία από τον Νοέμβριο του 2020.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης