Συρία: Πέθανε ο ανταποκριτής της εφημερίδας New York Τimes, Άντονι Σαντίντ

Ο Άντονι Σαντίτ στο κέντρο

Ο 43χρονος Άντονι Σαντίντ, ανταποκριτής της εφημερίδας New York Τimes στη Μέση Ανατολή ο οποίος τιμήθηκε με δύο βραβεία Πούλιτζερ για την κάλυψη του πολέμου του Ιράκ, πέθανε χθες Πέμπτη ενώ βρισκόταν στη Συρία ύστερα από πιθανή κρίση άσθματος, ανακοίνωσε η διεύθυνση της εφημερίδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαντίντ βρισκόταν ήδη μια εβδομάδα στη Συρία συγκεντρώνοντας πληροφορίες σχετικά με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και με άλλες δυνάμεις που μάχονται κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, η κυβέρνηση του οποίου πραγματοποιεί εκστρατεία καταστολής κατά των αντικυβερνητικών δυνάμεων εδώ και 11 μήνες.

Η κυβέρνηση της Συρίας δεν γνώριζε ότι βρισκόταν στη χώρα, ανακοίνωσε η εφημερίδα.

Ο φωτογράφος των New York Times Τάιλερ Χικς είπε στην εφημερίδα ότι ο Σαντίντ ο οποίος λάμβανε αγωγή για το άσθμα, άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα νωρίς την Πέμπτη και στη συνέχεια υπέστη μοιραία κρίση. Ο Χικς μετέφερε τη σορό του στη γειτονική Τουρκία.

Η συντάκτρια Jill Abramson, ενημέρωσε το προσωπικό της εφημερίδας το βράδυ της Πέμπτης με ένα e-mail, λέγοντας: "Ο Anthony πέθανε όπως έζησε - αποφασισμένος να μαρτυρά την κατάσταση που σαρώνει τη Μέση Ανατολή και να καταθέτει τα δεινά των ανθρώπων".

Η κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ του χάρισε δύο βραβείο Πούλιτζερ-την ύψιστη τιμή στην έντυπη δημοσιογραφία- το 2004 και το 2010 όταν εργαζόταν για την Washington Post.

Όπως ανακοίνωσαν οι Times, τον είχαν προτείνει για βραβείο για την κάλυψη των γεγονότων της Αραβικής Άνοιξης στη Μέση Ανατολή τον περασμένο χρόνο.

Ο Σαντίντ, ο Χικς και δύο άλλοι δημοσιογράφοι των Τimes κρατήθηκαν όμηροι για πάνω από μια εβδομάδα πέρυσι από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι στη Λιβύη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης.

Ο Σαντίντ κάλυψε επίσης την εξέγερση στο Κάιρο με την οποία απομακρύνθηκε από την εξουσία ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ. Το 2002, ενώ εργαζόταν για την Boston Globe, πυροβολήθηκε στον ώμο στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, ο Σαντίντ μιλούσε άπταιστα αραβικά. Ηταν παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης