Συρία: Άρχισε η αντεπίθεση του συριακού στρατού στο Χαλέπι

Συρία

Το πρωί ο συριακός στρατός εξαπέλυσε επιχείρηση στο Χαλέπι, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που σφυροκοπούν τη πόλη, με στόχο την ανακατάληψη τομέων που ελέγχουν οι αντάρτες.

Η ανατολική συνοικία Σαλαχεντίν έχει αποκλειστεί από δυνάμεις του συριακού στρατού και βομβαρδίζεται από τις 08:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ενώ στην περιοχή καταφθάνουν ενισχύσεις του στρατού. Τρείς αντάρτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους στις μάχες που μαίνονται.

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας με 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, το βιομηχανικό Χαλέπι βρίσκεται στη δίνη του πολέμου. Το αποτέλεσμα της δύσκολης αυτής μάχης αναμένεται να καθορίσει την έκβαση της 17μηνης εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ασαντ.

"Οι καθεστωτικές δυνάμεις σφυροκοπούν αρκετές περιοχές και οι πολεμιστές μας τίς αντιμετωπίζουν γενναία στη συνοικία Σαλαχεντίν», δήλωσε ο Αμπου 'Ομαρ αλ-Χάλαμπι, διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των ανταρτών.

Σε άλλα σημεία της χώρας, οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν την περιοχή Λαζατέ στη νότια επαρχία Ντεράα. Κοντά στη Χάμα της κεντρικής Συρίας, η περιοχή Καρνάζ πολιορκείται και λεηλατείται από το στρατό ο οποίος βομβαρδίζει επίσης συνοικίες της γειτονικής επαρχίας Χομς, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο που εδρεύει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο, σχεδόν 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή στη χώρα, μεταξύ τους 17 στο Χαλέπι.

Η μητρόπολη του συριακού βορρά και σημαντικό εμπορικό κέντρο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο 19ο αιώνα, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και φημίζεται εδώ και δεκαετίες για την υφαντουργία της λόγω της εξαιρετικής ποιότητας του βαμβακιού της.

Η ιστορική συνοικία της πόλης χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO το 1986.

Οι άραβες σουνίτες αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού στο Χαλέπι, και οι Κούρδοι, ομόθρησκοι και εγκατεστημένοι στο βόρειο μέρος της πόλης εκτιμώνται στο 20%. Οι χριστιανοί αποτελούν σχεδόν 10% εκ των οποίων οι μισοί είναι Αρμένιοι, ενώ μικρό ποσοστό αντιπροσωπεύουν οι Μαρωνίτες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης