Συνελήφθη στη Σαρδηνία ο Κάρλες Πουτζντεμόν- Εξετάζεται αν θα εκδοθεί στην Ισπανία

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν συνελήφθη από την αστυνομία κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Αλγκέρο της Σαρδηνίας, την Πέμπτη το βράδυ, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές αρχές για εγκλήματα κατά της εθνικής δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Ο αυτονομιστής ευρωβουλευτής και πρώην πρόεδρος της Καταλονίας μεταφέρθηκε αμέσως στις φυλακές Σασσάρι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El País, η ακρόαση του Πουτζντεμόν έχει ήδη οριστεί για τις 9 το πρωί σήμερα. Ο δικαστής θα πρέπει να αποφασίσει «αν θα τον αφήσει ελεύθερο ή θα διατάξει την έκδοσή του» στην Ισπανία, σύμφωνα με το περιβάλλον του πρώην Καταλανού προέδρου.

Μετά τη σύλληψη, η ισπανική διπλωματία ανέλαβε δράση στέλνοντας τον επίτιμο πρόξενο της Ισπανίας για τις επαρχίες Σασάρι, Νουόρο και Οριστάνο, τον δικηγόρο από το Αλγκέρο, Φάμπιο Μπρούνο, με σκοπό να επαληθεύσει ότι ο ηγέτης της καταλανικής ανεξαρτησίας κρατείται σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Ο Πουτζντεμόν επρόκειτο να επισκεφτεί το Αλγκέρο, τη μόνη ιταλική πόλη του καταλανικού πολιτισμού, για να συμμετάσχει σε συνάντηση με το αυτόνομο κίνημα της Σαρδηνίας και να συναντήσει τον πρόεδρο της περιοχής, Κριστιάν Σολίνας και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, Μισελ Παϊς.

Οδικηγόρος του Πουτζντεμόν, Γκονζάλο Μπόι, επιβεβαίωσε την είδηση. Σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι ο πελάτης του συνελήφθη με ένταλμα σύλληψης που θα «ανασταλεί».

Η απόφαση περνά πλέον στους δικαστές του Εφετείου Σασσάρι.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης