Συνάντηση των «4» του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών για τα αξιώματα

Συνάντηση κορυφής έχουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του, Ντόναλντ Τουσκ με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.

Μητσοτάκης και Τουσκ ως διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι Σολτς-Σάντσεθ με τους αντίστοιχους ρόλους από τους Σοσιαλιστές συζητούν αυτή την ώρα προκειμένου να συμφωνήσουν για τη «μοιρασιά» των ανώτατων θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα για την επόμενη πενταετία. Όπως λένε πηγές από τις Βρυξέλλες, η εν λόγω συνάντηση είναι και η αφορμή για την καθυστέρηση της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, μια «συμφωνία-πακέτο» για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα είναι ante portas και θα μπορούσε να κλειδώσει στο αποψινό δείπνο των ηγετών αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το Politico, είναι σαφές ότι το ΕΛΚ θέλει ένα μεγαλύτερο έπαθλο στην κατανομή των κορυφαίων θέσεων εργασίας στην ΕΕ μετά την εμφάνισή του στις ευρωεκλογές.

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν όπως όλα δείχνουν θα εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα κατά πάσα πιθανότητα θα επιλεγεί από τους ευρωπαίους ηγέτες ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κλειδωμένη είναι η θητεία της Ρομπέρτα Μέτσολα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ στο κρίσιμο πόστο της υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική αναμένεται να επιλεγεί η Εσθονή Κάγια Κάλας.

Κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις που είναι σε πλήρη εξέλιξη έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ ήταν οι δύο ηγέτες του ΕΛΚ που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Όπως λέει μάλιστα σε ανάρτησή του το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι δύο ηγέτες θα είναι αυτοί που θα διαπραγματευτούν εκ μέρους του ΕΛΚ.

Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε μόνο την κατανομή θέσεων αλλά και τις πολιτικές που η ΕΕ θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία

Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες για μια συμφωνία πακέτο είναι το γεγονός πως νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε ήδη την αισιοδοξία του για την επίτευξη λύσης σε ότι αφορά την κατανομή των σημαντικών θέσεων ευθύνης.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσέρχεται σε αυτή την διαπραγμάτευση ως ο νικητής των ευρωεκλογών που έλαβαν χώρα μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου στις ευρωπαϊκές χώρες και δικαιωματικά διεκδικεί τη συνέχιση της προεδρίας της Φον ντερ Λάιεν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε δεν αφορούν μόνο τις κατανομές των θέσεων, αλλά και τις ουσιαστικές πολιτικές που η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει την επόμενη πενταετία.

Και θεωρώ εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι η κεντρική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως θα εκφραστεί, ελπίζουμε, διά της νέας Προέδρου της Επιτροπής, της κας von der Leyen, δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε ζητήματα ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, στα ζητήματα της μετανάστευσης, στα ζητήματα της κοινής αμυντικής πολιτικής, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η πράσινη μετάβαση δεν θα ζημιώσει τελικά τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας. Διότι η συζήτηση που θα γίνει, όπως είπα, δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα, αλλά αφορά πρωτίστως τις πολιτικές.

Οπότε είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε σήμερα να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και να έχουμε θετικά νέα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Στο ίδο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς ο οποίος επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε μια σταθερή πλειοψηφία όπως αυτή με την οποία δουλέψαμε το προηγούμενο διάστημα, με το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους. «Υπάρχουν και άλλοι που ενδεχομένως ταιριάζουν πολιτικά, αλλά αυτή είναι η βάση για την υποστήριξη της προεδρίας της Κομισιόν. Και γι’ αυτό είμαι σίγουρος ότι θα συνεννοηθούμε σε πολύ σύντομο χρόνο και ότι θα μπορούμε να έχουμε μεταξύ των πολιτικών οικογενειών και των κυβερνήσεων προτάσεις για το πώς να προχωρήσουμε με την προεδρία της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Ύπατο Εκπρόσωπο» ανέφερε επίσης ο Σολτς ο οποίος είναι διαπραγματευτής εκ μέρους των Σοσιαλιστών. 

Οι εντατικές διαβουλεύσεις Μητσοτάκη - Τουσκ στις Βρυξέλλες ξεκίνησαν με τις συναντήσεις που είχαν με τους «μεγάλους» του ΕΛΚ, τον Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη Μερτς και τον Ισπανό του Λαϊκού Κόμματος Φεϊχό που αμφότεροι κέρδισαν τις ευρωεκλογές τους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις αυτές επί τάπητος ετέθησαν ζητήματα συντονισμού ενόψει της Συνόδου των ηγετών του ΕΛΚ και ενόψει της νέας περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 
Αν και τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο όσον αφορά το άτυπο δείπνο των ηγετών, ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούσαν ότι δύσκολα θα ανατραπούν τα εως τώρα δεδομένα. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο παραμένει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην ΕΕ, θέλει να εγγυηθεί μια δεύτερη πενταετή θητεία στη φον ντερ Λάιεν. Με τον Εμμανουέλ Μακρόν να επικεντρώνεται στη δική του εσωτερική πολιτική αναταραχή, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την επιβάλλουν.

Από την πλευρά τους οι Σοσιαλιστές, η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στοχεύουν στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη. Ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα φαίνεται πως προηγείται στην κούρσα για να διαδεχθεί τον σημερινό Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ωστόσο μερικοί ηγέτες θεωρούν ότι θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστούν οι πρόσφατες νομικές περιπέτειες του.




Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης