Συλλήψεις διαδηλωτών του κινήματος Blockupy Frankfurt στη Γερμανία

Συλλήψεις διαδηλωτών του κινήματος Blockupy Frankfurt στη Γερμανία

Η αστυνομία άρχισε σήμερα να απομακρύνει αντικαπιταλιστές διαδηλωτές από τον περιβάλλοντα χώρο ενός ουρανοξύστη όπου βρίσκονται τα γραφεία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs στη Φρανκφούρτη, τη χρηματοοικονομική πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Η συγκέντρωση των διαδηλωτών εντάσσεται στις τετραήμερες κινητοποιήσεις υπό το γενικό τίτλο «Blockupy Frankfurt», που θα διαρκέσουν ως αύριο Σάββατο, ενάντια στον καπιταλισμό και στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

«Πεινάτε; Φάτε έναν τραπεζίτη», έγραφε ένα από τα πανό που είχαν αναρτήσει οι διαδηλωτές έξω απο τον ουρανοξύστη Messeturm, όπου βρίσκονται τα γραφεία της Γκόλντμαν Σακς, αλλά και του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς στη Φρανκφούρτη.

Η αστυνομία απέκλεισε τον δρόμο έξω από τον ουρανοξύστη -μια κεντρική οδική αρτηρία προς το κέντρο της Φρανκφούρτης- και ανέπτυξε εκατοντάδες άνδρες σε αυτόν. Ήταν πολλοί περισσότεροι από τους διαδηλωτές και άρχισαν να τους θέτουν υπό κράτηση. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια βίας.

Η γερμανική αστυνομία ανέφερε ότι έθεσε υπό κράτηση 40 ακτιβιστές σε άλλα σημεία της Φρανκφούρτης.

Οι διαδηλωτές εκφράζουν οργή για την μιζέρια που λένε ότι επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στους λαούς με τον τρόπο που αντιδρούν στην οικονομική κρίση, που εντάθηκε μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την επανέναρξη της σεναριολογίας σχετικά με το εάν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη.

Οι σημερινές διαδηλώσεις σημειώθηκαν εν μέσω μιας νομικής διένεξης ανάμεσα στους ακτιβιστές και τις γερμανικές αρχές για το εάν και κατά πόσον θα έπρεπε να επιτραπεί να γίνουν οι κινητοποιήσεις. Δικαστήριο έδωσε άδεια για να γίνει μια συγκέντρωση την Τετάρτη και διαδηλώσεις αύριο Σάββατο, αλλά απαγόρευσε να γίνουν κινητοποιήσεις άλλες ημέρες.

Χθες Πέμπτη η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 150 διαδηλωτές διότι παραβίασαν την απαγόρευση . Την Τετάρτη, είχαν απομακρύνει, χωρίς να αναφερθούν επεισόδια βίας, διαδηλωτές έξω από την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν αντιμετώπισε πρόβλημα χθες ενώ οι εμπορικές τράπεζες στην πόλη, πολλές εκ των οποίων έχουν καταρτίσει σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω διαδηλώσεων, ανέφεραν ότι λειτούργησαν κανονικά. «Η λειτουργία μας δεν αντιμετώπισε δυσχέρειες. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι», δήλωσε μια εκπρόσωπος της Commerzbank.

Η αστυνομία απέκλεισε την έδρα της Deutsche Bank. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε επίσης ότι η λειτουργία της δεν επηρεάστηκε.

Η ΕΚΤ βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους και έχει κληθεί --από πολιτικούς, επενδυτές, ειδικούς κι ακόμη και διαδηλωτές-- να κάνει περισσότερα. Το διοικητικό της συμβούλιο λέει ότι ήδη απέτρεψε μια σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, όταν χορήγησε έκτακτη ρευστότητα χωρίς προηγούμενο σε πολλές τράπεζες, και μεταθέτει την ευθύνη για την ανάληψη περαιτέρω μέτρων στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η αστυνομία της Φρανκφούρτης έχει φέρει ενισχύσεις από άλλες γερμανικές πόλεις για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις αυτή την εβδομάδα. Σε ετοιμότητα για να αναπτυχθούν βρίσκονται περίπου 5.000 αστυνομικοί.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης