Στο επίκεντρο των… lockdowns η Ανατολική Ευρώπη- Η Λετονία έβαλε την αρχή

Την ώρα που αρκετές κυβερνήσεις της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η ελληνική, διαβεβαιώνον ότι οι οικονομίες τους δεν πρόκειται να ξανακλείσουν φέτος το χειμώνα, απολαμβάνοντας το προνόμιο του εμβολίου, μια ομάδα χωρών πληρώνει το τίμημα των χαμηλών εμβολιαστικών ποσοστών. Και επιστρέφει στα lockdowns.

Lockdown για ένα μήνα στη Λετονία

Η Λετονία άνοιξε την Τετάρτη τον κύκλο των lockdowns ανακοινώνοντας πως θα κλείσει για άλλη μια φορά κομμάτια της οικονομίας της. Πρόκειται για το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που προχωράει σε νέους περιορισμούς.

Στην απόφαση αυτή οδήγησαν οι αυξανόμενοι αριθμοί νέων λοιμώξεων, με τη χώρα να κατέχει τον υψηλότερο κατά κεφαλήν αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο την περασμένη εβδομάδα.

Για τον επόμενο μήνα, στην χώρα θα παραμείνουν κλειστά μπαρ και καταστήματα, θα επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας και η λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων θα πραγματοποιείται την εξ αποστάσεως.

«Για τέσσερις εβδομάδες, όλοι θα περάσουμε σε πιο αυστηρό καθεστώς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κριστιάνις Κάρινς. «Αλλά στις 15 Νοεμβρίου, θα επιστρέψουμε στη σημερινή κατάσταση, η οποία είναι ήδη σχετικά περιορισμένη για τους μη εμβολιασμένους», πρόσθεσε.

Ο Καρίνς πήρε την απόφαση για το lockdown λαμβάνοντας υπόψη τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι είναι πιθανό να υπάρξουν 1.500 νοσηλευόμενων ασθενείς με Covid ήδη από αυτήν την εβδομάδα.

Παρά τους περιορισμούς που είχαν ήδη εφαρμοστεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση δεν είναι υψηλή.  

Ποιες χώρες έπονται

Η κατάσταση στη Λετονία δεν είναι όμως μεμονωμένη καθώς και άλλες χώρες βρίσκονται στο χείλος του lockdown. Η γειτονική Εσθονία έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να είναι η επόμενη που θα επιβάλλει νέα μέτρα εφόσον επιδεινωθεί η κατάσταση στη χώρα.

Άλλη υποψήφια για lockdown χώρα είναι η Ρουμανία, όπου η κατάσταση είναι ίσως πιο οξεία. Στη χώρα λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού των 19 εκατ. ατόμων έχει εμβολιαστεί. Η χώρα απευθύνθηκε για βοήθεια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αφού είδε τον αριθμό των θανάτων και των νέων κρουσμάτων να φτάνουν σε επίπεδα-ρεκόρ.

Οι αξιωματούχοι έχουν παρομοιάσει τις συνθήκες με τον κορωνοϊό στη Ρουμανία με τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην Ιταλία όταν ο ιός έφτασε για πρώτη φορά πέρυσι.

Ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα σχολεία θα κλείσουν για δύο εβδομάδες από τη Δευτέρα, ενώ θα υπάρχει επίσης νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού. «Βλέπουμε το νέο κύμα της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη», είπε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «μια πραγματική καταστροφή».

Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα ούτε στη Βουλγαρία, η οποία είναι το λιγότερο εμβολιασμένο κράτος της ΕΕ με μόλις το ένα πέμπτο του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί.

Η κυβέρνηση εκεί περιορίζει το ποιος μπορεί να επισκέπτεται εστιατόρια, καταστήματα και γκαλερί. Επίσης, ορισμένα σχολεία θα κλείσουν.

Στην Πολωνία, οι αρχές παρακολουθούν επίσης την αύξηση των κρουσμάτων και ενδέχεται να αποφασίσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας για «δραστικά» βήματα, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Σε «δραστικές» αποφάσεις κατέληξε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ανακοίνωσε τα πιο περιοριστικά μέτρα από τον Μάιο, καθώς οι νέες μολύνσεις και οι θάνατοι έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

Στη Ρωσία πλέον ισχύει ένα «εναλλακτικό» lockdown με ημέρες αργίας για τις περιοχές στις οποίες παρατηρείται έξαρση της πανδημίας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης