Στην 5η αύξηση επιτοκίων θα προχωρήσει η Τράπεζα της Αγγλίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την Πέμπτη, καθώς προσπαθεί να χαλιναγωγήσει την εκτίναξη του πληθωρισμού σε ένα πλαίσιο επιβράδυνσης της ανάπτυξης και κρίσης του νομίσματος.

Στη συνεδρίασή της τον Μάιο, η Τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 1%, το υψηλότερο επίπεδό της εδώ και 13 χρόνια, αλλά προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία κινδυνεύει να περιέλθει σε ύφεση.

Έκτοτε, τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτινάχθηκε σε υψηλό 40 ετών 9% ετησίως τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκαν και η χώρα αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση κόστους ζωής. Η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί πάνω από το 10% αργότερα φέτος.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,3% τον Απρίλιο μετά από συρρίκνωση 0,1% τον Μάρτιο, την πρώτη συνεχόμενη πτώση από τον Απρίλιο και τον Μάρτιο του 2020.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει προβλέψει ότι η Βρετανία θα έχει την πιο αδύναμη οικονομία εντός των χωρών της G7 το επόμενο έτος, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια, οι αυξήσεις φόρων, το μειωμένο εμπόριο και το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας επιβαρύνουν τα νοικοκυριά.

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,6% φέτος πριν μείνει στάσιμη το 2023.

Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς ζητούν τώρα από την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής να εφαρμόσει μια αύξηση 50 μονάδων βάσης την Πέμπτη.

Η στερλίνα υποχωρεί περισσότερο από 10% έναντι του δολαρίου, διαπραγματευόμενη λίγο πάνω από τα 1,20 δολάρια την Τετάρτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων στα τέλη του περασμένου μήνα με στόχο την ανακούφιση της κρίσης κόστους ζωής για τα νοικοκυριά.

Αυτό περιελάμβανε έναν απροσδόκητο φόρο στις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τον οποίο η κυβέρνηση είχε αντιταχθεί εδώ και πολύ καιρό στο παρελθόν, σε μια προσπάθεια οι δημοσιονομικές κινήσεις ελευθερώσουν χώρο για την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης