Στην Κίνα έπιναν μπίρα 5.000 χρόνια πριν

Αντικείμενα και άλλα ίχνη, τα οποία «φωτογραφίζουν» πως οι αρχαίοι Κινέζοι έφτιαχναν μπίρα και μάλιστα από κριθάρι, πριν από τουλάχιστον 5.000 χρόνια, ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους σε τοποθεσία της βόρειας Κίνας. 

Μάλιστα, φαίνεται πως οι διαδικασίες παραγωγής της μπίρας δεν διέφεραν ιδιαίτερα από τις σημερινές, αν και παραμένει ασαφές το πότε ξεκίνησαν να πίνουν μπίρα στην αρχαία Κίνα.

Εξάλλου, μπορεί κανένας επιστήμονας να μην βάζει το χέρι του στη φωτιά για το τι είδους γεύση είχε η προϊστορική κινεζική μπίρα -καθώς παραμένει άγνωστη η ακριβής συνταγή της- ωστόσο βάσει ορισμένων εκτιμήσεων μάλλον... γλύκιζε.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής Ζιαζίνγκ Γουάνγκ του Κέντρου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ.

Η έρευνα έφερε στο φως κεραμικά σκεύη ζυθοποιίας σε δύο σημεία στην περιοχή Μιτζιάγια, που χρονολογούνται στο 3400 έως 2900 π.Χ.. Η περιοχή κατοικείτο από τον νεολιθικό πολιτισμό των Γιανγκσάο, οι οποίοι, πιθανώς, εξάπλωσαν στην υπόλοιπη Κίνα τη γνώση της ζυθοποιίας και τη συνήθειά τους να πίνουν μπίρα.

Κιτρινωπά χημικά υπολείμματα, σπόροι και φυτόλιθοι που βρέθηκαν σε κούπες, χωνιά και αμφορείς δείχνουν ότι τα σκεύη αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για τη ζύμωση της μπίρας, το φιλτράρισμα και την αποθήκευσή της. Εστίες φωτιάς που υπήρχαν στον ίδιο χώρο, πιθανώς, παρείχαν την αναγκαία θερμότητα για την πολτοποίηση της πρώτης ύλης.

Τα αρχαιότερα γραπτά κινεζικά κείμενα, που μαρτυρούν την ύπαρξη μπίρας, ανάγονται περίπου στο 1200 π.Χ. και προέρχονται από τη δυναστεία Σανγκ. Η Κίνα έχει μια μακρά παράδοση ζύμωσης αλκοολούχων ποτών με πρώτη ύλη το ρύζι, με τις αρχαιότερες ενδείξεις να φθάνουν το 7000 π.Χ..

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης