Στην Άγκυρα αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους

Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν έφτασε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας για συνομιλίες, σε συνέχεια των διπλωματικών προσπαθειών του νέου καθεστώτος για υποστήριξη και αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.

Ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπντούλ Κάχαρ Μπάλκι δήλωσε στο Twitter ότι ο υπουργός Εξωτερικών Αμίρ Χαν Μουτάκι και άλλοι υπουργοί θα συναντηθούν με «ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους» για να συζητήσουν «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της παροχής βοήθειας, της μετανάστευσης, των αεροπορικών μεταφορών και του εμπορίου.

Σύμφωνα με τον Μπάλκι, η πρόσκληση έγινε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επίσκεψη έρχεται μια μέρα της δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο οποίος αποκάλυψε σε δημοσιογράφους ότι αυτός και υπουργοί από άλλες χώρες σχεδιάζουν να επισκεφθούν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, για συνομιλίες με τους Ταλιμπάν.

Έχουν προηγηθεί οι συνομιλίες για το Αφγανιστάν στο Κατάρ, όπου οι Ταλιμπάν απηύθυναν έκκληση σε αξιωματούχους των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης να τερματίσουν την απομόνωση της χώρας και τους οικονομικούς περιορισμούς που, όπως αναφέρουν,  «ακρωτηριάζουν» τη χώρα.

Η Τουρκία διατήρησε την πρεσβεία της στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των δυτικών χωρών και κάλεσε αυτές τις χώρες να εντείνουν τη δέσμευσή τους στη χώρα.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τους Ταλιμπάν μόνο εάν σχηματίσει μια πιο συμπεριληπτική διοίκηση.

Η Τουρκία συνεργάζεται επίσης με το Κατάρ για να βοηθήσει στη λειτουργία του αεροδρομίου στην Καμπούλ, και να το ανοίξει ξανά για διεθνή ταξίδια.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης