Σταματά η αμερικανική χρηματοδότηση σε υπηρεσία του ΟΗΕ

Σταματά η αμερικανική επιχορήγηση του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA), της υπηρεσίας του ΟΗΕ που ασχολείται με τον οικογενειακό προγραμματισμό, καθώς και με την υγεία μητέρων και παιδιών σε πάνω από 150 χώρες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήγησε ότι σταματά τη χρηματοδότηση, επειδή το Ταμείο «υποστηρίζει ή συμμετέχει στη διαχείριση ενός προγράμματος αναγκαστικών αμβλώσεων ή ακούσιων στειρώσεων». 

Η κίνηση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα στο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει το αμερικανικό μερίδιο της χρηματοδότησης των Ηνωμένων Εθνών και ενδέχεται να εγείρει ερωτηματικά για το πόσο βαθιές θα είναι οι περικοπές αυτές στη διεθνή οργάνωση, όπου οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο χρηματοδότη.

Το Ταμείο έγραψε στον ιστότοπό του ότι λυπάται για την αμερικανική απόφαση να θέσει τέλος στη χρηματοδότηση, η οποία, όπως ανέφερε, βασίζεται σε λανθασμένο ισχυρισμ" ότι η υπηρεσία υποστηρίζει αναγκαστικές αμβλώσεις ή ακούσιες στειρώσεις στην Κίνα.

Η UNFPA είπε ότι ο σκοπός της είναι να «βεβαιωθεί ότι κάθε εγκυμοσύνη είναι εκούσια, κάθε γέννηση είναι ασφαλής, και κάθε νέου ατόμου οι δυνατότητες βρίσκουν πραγμάτωση».

«Η υποστήριξη που λάβαμε ανά τα χρόνια από την κυβέρνηση και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες μητέρες από θανάτους και αναπηρίες που μπορούν να προληφθούν, και ιδιαίτερα σήμερα στις γοργά αναπτυσσόμενες παγκόσμιες ανθρωπιστικές κρίσεις», σημείωσε

Ο Τραμπ έχει προτείνει περικοπή 28% της χρηματοδότησης στη διπλωματία και την ξένη βοήθεια, καθώς και μια αδιευκρίνιστη μείωση στη χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών και των υπηρεσιών τους. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης