Σρι Λάνκα: Νέο ρεκόρ πληθωρισμού στο 54% για τον Ιούνιο

Ο πληθωρισμός στη Σρι Λάνκα έφτασε στο 54,6% τον Ιούνιο, το ένατο συνεχόμενο μηνιαίο ρεκόρ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, την επομένη της επίσκεψης εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη χειρότερη οικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948.

Είναι η πρώτη φορά που αυτή η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή ξεπέρασε τον συμβολικό πήχη του 50%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Τα στοιχεία αυτά δημοσιεύτηκαν λίγες ώρες μετά την επίσκεψη εκπροσώπων του ΔΝΤ στην πρωτεύουσα Κολόμπο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέκοψε τις συνομιλίες με τη σχεδόν χρεοκοπημένη Σρι Λάνκα. Ωστόσο, το Ταμείο υποσχέθηκε να συνεχίσει τις συνομιλίες, που ξεκίνησαν στις 20 Ιουνίου.

«Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν ουσιαστικά με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού για τη διευκόλυνση διευρυμένης χρηματοδότησης ή συμφωνία EFF», ανέφερε.

Το EFF (Extended Fund Facility) ιδρύθηκε για να βοηθήσει τις χώρες με «σοβαρές ανισορροπίες πληρωμών», σύμφωνα με το ΔΝΤ. Επιπλέον, παρέχει υποστήριξη για πολιτικές «που απαιτούνται για τη διόρθωση των διαρθρωτικών ανισορροπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Εδώ και μήνες, οι 22 εκατομμύρια κάτοικοι του νησιού ζουν στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών ρεύματος, των μεγάλων ουρών στα βενζινάδικα, του δελτίου καυσίμων και των τροφίμων και του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Η σοβαρή έλλειψη ξένου συναλλάγματος δεν της επιτρέπει πλέον να εισάγει αρκετά τρόφιμα, καύσιμα και άλλα απαραίτητα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης