Σρι Λάνκα: «Μας έχει μείνει βενζίνη μόνο για μία ημέρα», λέει ο πρωθυπουργός

Ο νέος πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα λέει ότι η χώρα διανύει την τελευταία ημέρα επάρκειας βενζίνης καθώς αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση της εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Ranil Wickremesinghe είπε ότι το έθνος χρειάζεται επειγόντως 75 εκατομμύρια δολάρια (60,8 εκατομμύρια £) σε ξένο νόμισμα τις επόμενες ημέρες για να πληρώσει για βασικές εισαγωγές. Είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να τυπώσει χρήματα για να πληρώσει τους κρατικούς μισθούς.

Ο κ. Wickremesinghe είπε επίσης ότι η κρατική Sri Lankan Airlines ενδέχεται να ιδιωτικοποιηθεί.

«Έχουμε ξεμείνει από βενζίνη… Προς το παρόν, έχουμε αποθέματα βενζίνης μόνο για μια μέρα», είπε ο Ranil Wickremesinghe τη Δευτέρα σε μια ομιλία του προς το έθνος, καθώς η χώρα υποφέρει από ελλείψεις καυσίμων και φαρμάκων.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι οι πιο δύσκολοι που έχει περάσει ποτέ αυτή η χώρα», είπε η Minelle Fernandez του Al Jazeera, αναφέροντας από την πρωτεύουσα Κολόμπο.

«Προφανώς αυτό επηρεάζει όλους τους παράγοντες της ζωής, όχι μόνο τον βιομηχανικό τομέα και τον μεταποιητικό τομέα, αλλά και την καθημερινή ζωή, τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο – κάθε πτυχή που μπορείτε να σκεφτείτε, όπως το πείτε».

«Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι δεν είχαν ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα. Συνεχίσαμε να καθησυχαζόμασταν από διαδοχικούς πολιτικούς και αυτό δεν βοήθησε, καθώς οι άνθρωποι είχαν σχεδόν μια ψευδή αίσθηση αισιοδοξίας ότι τα πράγματα θα ήταν καλά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι αποστολές βενζίνης και ντίζελ με χρήση πιστωτικής γραμμής με την Ινδία θα μπορούσαν να παρέχουν προμήθειες καυσίμων τις επόμενες ημέρες, πρόσθεσε.

Ο Wickremesinghe είπε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα πρέπει να τυπώσει χρήματα για να βοηθήσει στην κάλυψη των μισθών και άλλων δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

«Παρά τη δική μου επιθυμία, είμαι υποχρεωμένος να επιτρέψω την εκτύπωση χρημάτων για να πληρώσω τους υπαλλήλους του κρατικού τομέα και να πληρώσω για βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι η εκτύπωση χρημάτων οδηγεί σε υποτίμηση της ρουπίας», είπε.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης