Σουηδία: Στους δρόμους ο στρατός μετά την έξαρση βίας

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση προχώρησε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον ζητώντας την συνδρομή του στρατού, μετά την έξαρση βίας που καταγράφεται στη χώρα καθώς μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμούς και εκρήξεις.

Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης έχουν συνδέσει την πρόσφατη έξαρση βίας με μια σύγκρουση στην οποία εμπλέκεται μια συμμορία γνωστή ως δίκτυο Foxtrot, η οποία αντιμετώπισε εσωτερικές διαμάχες και διασπάστηκε σε δύο αντίπαλες φατρίες.

«Θα κυνηγήσουμε τις συμμορίες και θα τις νικήσουμε», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο», τόνισε.

Ο Κρίστερσον αναμένεται να συναντηθεί με τους αρχηγούς του στρατού και της αστυνομίας της χώρας την Παρασκευή για να συζητήσουν τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο στρατός στην αντιμετώπιση της βίας στη χώρα που συνδέεται με τον πόλεμο συμμοριών και προκαλεί πλέον καθημερινά θύματα.

Μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων Μίκαελ Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος να συνδράμει στις προσπάθειες της αστυνομίας.

Πάντως δεν είναι ξεκάθαρο πώς ακριβώς μπορεί να εμπλακεί ο στρατός. Προηγούμενες συνομιλίες σχετικά με το θέμα δείχνουν ότι οι στρατιώτες θα μπορούσαν να αναλάβουν ορισμένα από τα καθήκοντα της Αστυνομίας προκειμένου να επιτρέψουν στους αξιωματικούς να απελευθερώσουν πόρους για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Την ίδια ώρα ορισμένοι βλέπουν επικριτικά τις εξελίξεις, χαρακτηρίζοντας τα προτεινόμενα μέτρα «επιφανειακά». Ουσιαστικά υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι τις βαθύτερες αιτίες της βίας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης