Σλοβακία: Μπόνους 500 ευρώ για να ψηφίσουν

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. Εκτακτο κρατικό επίδομα 500 ευρώ θα λάβει κάθε πολίτης της Σλοβακίας ο οποίος θα επιτελέσει το εκλογικό του δικαίωμα στις πρόωρες εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πρόταση του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ιγκόρ Μάτοβιτς, επικεφαλής του κόμματος Ολάνο, προχώρησε στην πρωτότυπη πρόταση προκειμένου να ενισχύσει την προσέλευση ψηφοφόρων στις κάλπες.

Κύριος φόβος του Μάτοβιτς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, είναι η αποχή από τις εκλογές και η άνοδος στην εξουσία λαϊκιστικών κομμάτων. «Φοβόμαστε ότι οι εκλογές αυτές θα έχουν τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία», είπε πρόσφατα ο ηγέτης του Ολάνο.

«Υπάρχουν βάσιμοι φόβοι ότι στις επόμενες εκλογές η Σλοβακία θα βιώσει αυτό που έζησε η Γερμανία τη δεκαετία του 1930 μετά την οικονομική κρίση. Το μπόνους των 500 ευρώ για κάθε ψηφοφόρο είναι αυτό που ίσως σώσει τη δημοκρατία», είπε ο Μάτοβιτς.

Το συντηρητικό αλλά φιλοευρωπαϊκό Ολάνο εκφράζει φόβους ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα τα λαϊκιστικά Χλας και Σμερ, θα μεταμορφώσουν τη Σλοβακία σε Ουγγαρία του Ορμπαν.

Σύμφωνα με τη γενναιόδωρη πρόταση του Μάτοβιτς, έμβασμα 500 ευρώ θα προσφερθεί σε κάθε νόμιμο ψηφοφόρο ο οποίος θα προσέλθει στις κάλπες του 2023, μόνο για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και όχι άλλη εκλογική αναμέτρηση.

Ερωτηθείς για τον τρόπο χρηματοδότησης του σχεδίου του, με συνολικό κόστος 1,5 δισ. ευρώ, ο Μάτοβιτς απάντησε ότι το ποσόν αυτό δεν είναι παρά κλάσμα των κεφαλαίων που θα καταχραστούν οι ηγέτες του Χλας και του Σμερ, Πέτερ Πελεγκρίνι και Ρόμπερτ Φίτσο, αντίστοιχα.

«Ο Φίτσο και ο Πελεγκρίνι κλέβουν ένα τέτοιο ποσό κάθε έξι μήνες. Η πρότασή μου είναι μία επένδυση στη σλοβακική δημοκρατία», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο στενότερος σύμμαχος του Μάτοβιτς στην κυβέρνηση, ο Μπόρις Κολάρ του κόμματος Είμαστε Οικογένεια, είπε ότι αν ο Μάτοβιτς βρει τα κεφάλαια για την κάλυψη της δαπάνης, θα ψηφίσει την πρόταση.

Το Χλας απέρριψε την πρόταση, με τον Πελεγκρίνι να υποστηρίζει ότι «πρόκειται για αστειότητες, που δεν συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο». Ο Μάτοβιτς, από τη μεριά του, ισχυρίζεται ότι κίνητρα σε ψηφοφόρους –παρότι όχι σε χρηματική μορφή– προσφέρουν και άλλες χώρες, όπως η Ελβετία.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Εθνικό Συμβούλιο της Σλοβακίας ψήφισε σειρά παροχών, κόστους εκατοντάδων εκατ. ευρώ, όπως δωρεάν σχολικά γεύματα και αυξήσεις στις συντάξεις.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης