Σε φάση εγρήγορσης η Γερμανία για το Φυσικό Αέριο

Κατάσταση συναγερμού για την ενέργεια κήρυξε στη Γερμανια ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωσή τους και να συνεργαστούν σε μία εθνική προσπάθεια για διάσωση της ενέργειας ενόψει του του χειμώνα.

Η ανακοίνωση πυροδότησε νέο άλμα στις τιμές φυσικού αερίου, με τα προθεσμιακά συμβόλαια να ανεβαίνουν έως και 5,6%. Συγκεκριμένα, τα προθεσμιακά συμβόλαια στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ αναρριχήθηκαν 4,8% στα 133,25 ευρώ. Μάλιστα από την στιγμή που οι ροές μέσω του Nord Stream μειώθηκαν, έχουν ανέβει κατά τουλάχιστον 50%.

«Είμαστε σε μία οικονομική διαμάχη με τη Ρωσία», δήλωσε ο Χαμπέκ ενώπιον δημοσιογράφων, καθώς η Γερμανία ενεργοποίησε την «Φάση 2» του έκτακτου σχεδίου για το φυσικό αέριο.

Η «Φάση 2» ενεργοποιείται όταν υπάρχει «αναταραχή στην προμήθεια φυσικού αερίου, αλλά η αγορά μπορεί ακόμη να διαχειριστεί αυτή την αναστάτωση ή την ζήτηση, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε μέτρα από εξωτερικούς παράγοντες». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι στην φάση αυτή η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης