Σε πανικό το μεγαλύτερο εργοστάσιο της iPhone- Tη βοήθεια συνταξιούχων στρατιωτικών ζητά η Κίνα

Το κάλεσμα ήρθε από ένα Γραφείο Υποθέσεων Βετεράνων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, που βρίσκεται στην ίδια επαρχία με το εργοστάσιο.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο της Foxconn έχει πληγεί λόγω τοπικής έξαρσης της Covid-19.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, το γραφείο ανέφερε ότι οι βετεράνοι είναι πάντα υπό τις διαταγές του Κομμουνιστικού Κόμματος και θα πρέπει «να εμφανίζονται όπου υπάρχει ανάγκη».

Τους προέτρεψε να «ανταποκριθούν στο κάλεσμα της κυβέρνησης» και «να λάβουν μέρος στην επανέναρξη της παραγωγής».
Η Foxconn, της οποίας τα κεντρικά γραφεία βρίσκονται στην Ταϊβάν, έχει πολλά εργοστάσια στην Κίνα.

Παράγει 500.000 iPhone την ημέρα 
Το εργοστάσιο στο Τσεντσόου, μια πόλη 10 εκατομμυρίων κατοίκων, απασχολεί περισσότερους από 200.000 εργαζόμενους και παράγει το 70% των iPhone παγκοσμίως - περίπου 500.000 την ημέρα.

Η έξαρση της Covid-19 νωρίτερα φέτος στην Κίνα ανάγκασε το προσωρινό κλείσιμο ορισμένων εργοστασίων της Foxconn.

Κέντρα καραντίνας εντός του εργοστασίου
Προκειμένου να διατηρηθεί η παραγωγή, το εργοστάσιο στην Τσεντσόου έχει τεθεί υπό «φούσκα Covid» από τις αρχές του 2022.

Οσοι εργαζόμενοι βρεθούν θετικοί μπαίνουν σε κέντρα καραντίνας εντός του εργοστασίου, ωστόσο αυτό το μέτρο δεν απέτρεψε τη διασπορά του ιού μεταξύ των εργαζομένων.

Το ξέσπασμα προκάλεσε πανικό μέσα στο εργοστάσιο. Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μεγάλο αριθμό εργαζομένων να πηδούν φράχτες έξω από το εργοστάσιο σε μια προσπάθεια να διαφύγουν.

Πολλά μέλη του προσωπικού της Foxconn περπάτησαν χιλιόμετρα κατά μήκος ενός δρόμου επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμη δημόσια συγκοινωνία.

Έκτοτε η παραγωγή της Foxconn έχει διακοπεί. Η ερευνητική ομάδα TrendForce διαπίστωσε ότι λίγο πάνω από τα δύο τρίτα των γραμμών παραγωγής στο εργοστάσιο ήταν σε λειτουργία.

Το κρατικό ενημέρωσης της Κίνας Global Times εκτιμά ότι χρειάζονται επιπλέον 10.000 εργάτες στο εργοστάσιο.

Ο διαδικτυακός ιστότοπος ειδήσεων NetEast ανέφερε ότι η Foxconn ζήτησε από την τοπική κυβέρνηση να στείλει στο εργοστάσιο τουλάχιστον ένα άτομο από κάθε χωριό, αλλά το BBC δεν επαλήθευσε αυτόν τον ισχυρισμό.

Η Foxconn είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στο Τσεντσόου και κορυφαία εξαγωγική εταιρεία. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε εξάγει προϊόντα αξίας άνω των 261 δισεκατομμυρίων γιουάν (30,9 δισ. ευρώ).

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης