Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο πλοίαρχος του Costa Concordia. Συνεχίζονται οι έρευνες στο ναυάγιο.

Costa Concordia

Η αποφυλάκιση του πλοιάρχου Φραντσέσκο Σκετίνο και ο κατ’ οίκον περιορισμός του, σε συνδυασμό με τις συντριπτικές του ευθύνες για την τραγωδία προκαλούν εκρήξεις οργής μεταξύ των συγγενών των θυμάτων.

Κατηγορούμενος για κατά συρροήν ανθρωποκτονίες, βύθιση και εγκατάλειψη πλοίου, ο πλοίαρχος του Costa Concordia μεταφέρθηκε στο σπίτι του στο χωριό Μέτα ντι Σορέντο, κοντά στη Νάπολη.

Η δικαστής Βαλέρια Μοντεσάρκιο επιμένει στις «ισχυρές ενδείξεις ενοχής», επισημαίνοντας ότι ο Σκετίνο δεν έκανε καμία «σοβαρή απόπειρα» να επιστρέψει «έστω κοντά στο πλοίο», αφού το εγκατέλειψε κατά την εξέλιξη της επιχείρησης εκκένωσης.

Η ίδια τονίζει ότι αφού εγκατέλειψε το πλοίο, έμεινε επί πολλές ώρες στα βράχια με μέλη του πληρώματος παρακολουθώντας τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ο απολογισμός παραμένει στους ένδεκα νεκρούς, έξι από τους οποίους έχουν αναγνωρισθεί επισήμως: δύο Γάλλοι τουρίστες, ένας Ιταλός, ένας Ισπανός και δύο μέλη του πληρώματος, ένας Περουβιανός και ένας Ούγγρος, ο οποίος εργαζόταν ως βιολονίστας.

Είκοσι έξι άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι, αλλά σε αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι δεν έχουν επισήμως αναγνωρισθεί. Μία Γερμανίδα που περιλαμβανόταν στους αγνοούμενους εντοπίσθηκε στην πατρίδα της.

Οι Ιταλοί διασώστες θα επαναλάβουν σήμερα τις έρευνες στο εσωτερικό του ναυαγισμένου κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, το οποίο σταθεροποιήθηκε και πάλι έπειτα από τη χθεσινή του μετακίνηση που προκάλεσε τη διακοπή των ερευνών, ενώ επιταχύνονται οι προετοιμασίες για την άντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του.

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι το πλοίο σταθεροποιήθηκε. Οι έρευνες θα επαναληφθούν αύριο το πρωί, εάν το πλοίο δεν μετακινηθεί τη νύκτα», δήλωσε χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Φιλίππο Μαρίνι.

«Περιμένουμε το φως της ημέρας. Οι δύτες θα δημιουργήσουν ( με εκρηκτικά) νέα ανοίγματα και θα αναζητήσουν αγνοούμενους», πρόσθεσε.

Ο διοικητής Μαρίνι δήλωσε ότι δεν γνωρίζει «εάν θα είναι δυνατή η έναρξη της επιχείρησης άντλησης του καυσίμου και η συνέχιση των ερευνών για αγνοούμενους συγχρόνως, καθώς η άντληση αποτελεί μία εξαιρετικά ευαίσθητη διαδικασία».

Σύμφωνα με τον Μαξ Ιγκέρα, εκπρόσωπο της εταιρείας Smit Salvage, που έχει αναλάβει το έργο της άντλησης των 2.380 τόννων καυσίμων που βρίσκονται σε είκοσι δεξαμενές, η επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει «σε λίγες ημέρες».

«Η επιχείρηση μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για μία πολύπλοκη επιχείρηση», προειδοποίησε. Πριν να ξεκινήσει η άντληση το μαζούτ πρέπει να θερμανθεί για να ενισχυθεί η ρευστότητά του.

Το Concordia, είχε ξεκινήσει δυόμισυ ώρες πριν από το ναυάγιο μία κρουαζιέρα στη Μεσόγειο από το λιμάνι Τσιβιταβέκια, βόρεια της Ρώμης.

Χθες το βράδυ, ένας άλλο πλωτό παλάτι της Costa Corciere, το Serena, απέπλευσε από τη Τσιβιταβέκια και οι επιβάτες του έδειχναν απολύτως ήσυχοι για τις συνθήκες ασφαλείας εν πλω.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης