Σερβία: Το «ναι» στην αναθεώρηση του συντάγματος φέρνει πιο κοντά την ένταξη στην ΕΕ

Ένα βήμα πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε η Σερβία καθώς οι πολίτες ψήφισαν υπέρ της αλλαγής του συντάγματος της χώρας αποδεχόμενοι ένα πακέτο δικαστικών μεταρρυθμίσεων.

Πιο συγκεκριμένα, το 62% των ψηφοφόρων είπε «Ναι» στις προτάσεις στο δημοψήφισμα της Κυριακής για ένα πιο ανεξάρτητο δικαστικό σώμα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα των 27 κρατών-μελών. 

Η θωράκιση των δικαστών και των εισαγγελέων από την πολιτική επιρροή είναι ένα βασικό βήμα για την ευθυγράμμιση των νόμων της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας με την ΕΕ. 

Έτσι η πλειοψηφία των Σέρβων συμφώνησε να τροποποιηθεί το σύνταγμα έτσι ώστε η εξουσία να διορίζει και να απολύει μέλη του δικαστικού σώματος να μην έγκειται πλέον στην κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα αλλά να δίνεται σε κορυφαίους δικαστές και ακαδημαϊκούς.

Μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές στο δημοψήφισμα αφορούν τον τρόπο εκλογής δικαστών και εισαγγελέων στο μέλλον.

2Το Κοινοβούλιο θα εκλέγει πλέον μόνο τον Ανώτατο Εισαγγελέα και πέντε από τους 15 δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Όλοι οι άλλοι δικαστές και εισαγγελείς θα εκλέγονται από δύο δικαστικά συμβούλια. 

Τέσσερα μέλη κάθε συμβουλίου θα είναι οι λεγόμενοι «εξέχοντες δικηγόροι», που επιλέγονται από το κοινοβούλιο. Σε αντίθεση με τώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα είναι μέλος μόνο του εισαγγελικού συμβουλίου, ενώ εκπρόσωποι του κοινοβουλίου δεν θα είναι πλέον μέλη σε κανένα συμβούλιο.

Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι οι αλλαγές είναι ένα απαραίτητο βήμα αλλά όχι αρκετό για να εγγυηθούν ότι η σερβική δικαιοσύνη θα είναι ανεξάρτητη από την πολιτική επιρροή.

Τα δημοψηφίσματα για τις συνταγματικές αλλαγές δεν έχουν κανένα απαιτούμενο όριο στη Σερβία. Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες, περίπου το 30% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, είπε ότι περίπου 400.000 περισσότεροι άνθρωποι ψήφισαν υπέρ της επιλογής «Ναι», σε σύγκριση με αυτούς που ψήφισαν «Όχι». 

«Συγχαίρω τους πολίτες της Σερβίας, ψήφισαν υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, συγχαίρω όλους όσους ψήφισαν, τόσο υπέρ όσο και κατά», δήλωσε ο Βούτσιτς στα ΜΜΕ.

Η Σερβία επιδιώκει ένταξη στην ΕΕ πάνω από μια δεκαετία, αν και η διαμάχη της χώρας με το Κόσοβο το οποίο αποσχίστηκε από τη χώρα το 2008, έχει αποδειχθεί εμπόδιο για τις ενταξιακές συνομιλίες.

Παράλληλα, η διστακτική στάση για τη διεύρυνσης της ΕΕ, περιορίζει επίσης τις προοπτικές της Σερβίας για ένταξη. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης