Σερβία: Ο Βούτσιτς απειλεί με παραίτηση μετά από επικρίσεις για τον χειρισμό του ζητήματος του Κοσόβου

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απείλησε να παραιτηθεί κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός του εξαιτίας των επικρίσεων που υπέστη για τον χειρισμό του ζητήματος του Κοσόβου.

Αργά το βράδυ χθες Κυριακή ο κ. Βούτσιτς ενημέρωσε το προεδρείο του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), του οποίου ηγείται, για το σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κόσοβο, που του παρουσίασε την Παρασκευή πενταμελής ευρωαμερικανική αντιπροσωπεία. Εξέθεσε επίσης τις συνέπειες που θα υποστεί η Σερβία εάν απορρίψει το σχέδιο συμφωνίας.

Ακολούθησε συζήτηση σε υψηλούς τόνους: πολλά στελέχη ζήτησαν η Σερβία να μην αποδεχθεί την πρόταση, να αποχωρήσει από τον διάλογο. Ο επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής του SNS, ο Ντάρκο Γκλίσιτς, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Pink ότι ο κ. Βούτσιτς, αφού άκουσε τις απόψεις, αντέδρασε έντονα.

«Εάν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να κυβερνήσει καλύτερα τη Σερβία, θα αποσυρθώ. Εάν κάποιος πιστεύει ότι είναι προτιμότερο να καταστραφεί οικονομικά η χώρα, τότε παραδίδω την διακυβέρνηση σε όποιον είναι εξυπνότερος από εμένα» φέρεται να απάντησε στις επικρίσεις —σύμφωνα με τον Ντάρκο Γκλίσιτς— ο πρόεδρος Βούτσιτς. Στην συνέχεια, εμφανώς εκνευρισμένος, εγκατέλειψε την συνεδρίαση και αποχώρησε από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σήμερα προγραμματίζει διαβουλεύσεις με πολιτικούς φορείς για το ευρωπαϊκό σχέδιο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Κόσοβο.

Το μεσημέρι θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση με τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου. Το βράδυ, αναμένεται θα απευθύνει διάγγελμα στον σερβικό λαό, ενώ τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς φορείς. Την Παρασκευή πενταμελής ευρωαμερικανική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ Μίροσλαβ Λάιτσακ, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Γκάμπριελ Εσκομπάρ και συμβούλους του προέδρου της Γαλλίας, του καγκελάριου της Γερμανίας και της πρωθυπουργού της Ιταλίας, συναντήθηκε με τον κ. Βούτσιτς στο Βελιγράδι και του παρουσίασε την πρόταση για την διευθέτηση των σχέσεων της Σερβίας με το Κόσοβο.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την συνάντηση δήλωσε ότι ήταν οι πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις που έκανε ποτέ και ανέφερε επίσης ότι του γνωστοποιήθηκαν οι συνέπειες που θα υποστεί η Σερβία αν απορρίψει την πρόταση. «Υπό αυτές τις συνθήκες εκφράζω ετοιμότητα να αποδεχθώ το σχέδιο της συμφωνίας και να εργαστώ για την υλοποίηση του», δήλωσε ο πρόεδρος Βούτσιτς, εκφράζοντας ωστόσο επιφυλάξεις για βασικό άρθρο του σχεδίου — χωρίς να αναφέρει για ποιο ακριβώς άρθρο πρόκειται. Ο Μίροσλαβ Λάιτσακ επιβεβαίωσε ότι ο κ. Βούτσιτς «έδειξε πρόθυμος να λάβει δύσκολες αποφάσεις για το ζήτημα του Κοσόβου».

Η εφημερίδα Danas σε χθεσινό της δημοσίευμα αποκάλυψε ολόκληρο το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο αποτελείται από 10 άρθρα. Θεωρείται ενδιάμεση και καθορίζει καίρια ζητήματα όπως η αποδοχή, αμοιβαία, από το Κόσοβο και την Σερβία, της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας ενώ προβλέπει και την ένταξη του Κοσόβου στο ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης