Ρωσικό ΥΠΕΞ: Από ουκρανική συστοιχία S-300 ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία

Ο πύραυλος που συνετρίβη στην Πολωνία την Τρίτη, σκοτώνοντας δύο άτομα, προήλθε από το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις των ΗΠΑ, τις οποίες επικαλούνται διεθνή μέσα ενημέρωσης, Η Πολωνία συνεχίζει τη δική της έρευνα για την έκρηξη, αλλά δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ.

Πώς σχολιάζει όμως η Μόσχα;

Αρχικά ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Δύση πλησιάζει σε άλλο ένα παγκόσμιο πόλεμο. «Το περιστατικό με το υποτιθέμενο ”πυραυλικό χτύπημα” σε πολωνική φάρμα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει πιο κοντά στον παγκόσμιο πόλεμο», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έπειτα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προχώρησε σε δήλωση, αρνούμενο ανάμειξη στην έκρηξη στην Πολωνία.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι:

  • Η Ρωσία πραγματοποίησε μαζική επίθεση σε στρατιωτικούς στόχους και ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία την Τρίτη.
  • Οι ρωσικές επιθέσεις πέτυχαν τους στόχους τους.
  • Επιθέσεις με όπλα υψηλής ακρίβειας πραγματοποιήθηκαν μόνο σε ουκρανικό έδαφος και όχι πιο κοντά από 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας.
  • Οι ισχυρισμοί για πτώση ρωσικών πυραύλων στο πολωνικό χωριό είναι μια σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση.
  • Οι φωτογραφίες από τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην Πολωνία αναγνωρίζονται ως μέρος του ουκρανικού συστήματος S-300.

Την ίδια εκτίμηση για την προέλευση του πυραύλου φαίνεται ότι έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Κατά τις πληροφορίες του dpa, μιλώντας προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συναντήθηκε εκτάκτως στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί, ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε επίσης ότι ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να καταρριφθεί ρωσικός εισερχόμενος πύραυλος.

Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό πρακτορείο, ο Μπάιντεν είπε στους ομολόγους του πως επρόκειτο για πύραυλο που εκτοξεύθηκε από ουκρανική συστοιχία συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-300.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης