Ρωσία: Στις 26 Ιουνίου ξεκινά η δίκη του Έβαν Γκέρσκοβιτς

Η δίκη του Αμερικανού δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο οποίος κατηγορείται από τις ρωσικές αρχές ότι συγκέντρωσε πληροφορίες για ένα ρωσικό εργοστάσιο αρμάτων για λογαριασμό της CIA, θα ξεκινήσει στις 26 Ιουνίου στο Αικατερίνμπουργκ, στα Ουράλια.

Η δίκη του 32χρονου δημοσιογράφου της Wall Street Journal (WSJ), ο οποίος συνελήφθη τον Μάρτιο του 2023 ενώ έκανε ρεπορτάζ στο Εκατερίνμπουργκ, «θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το περιφερειακό δικαστήριο του Σβερντλόφσκ. «Η πρώτη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 26 Ιουνίου 2024».

Ο δημοσιογράφος κατηγορείται για κατασκοπεία και αντιμετωπίζει έως και 20 χρόνια φυλάκισης. Ο ίδιος, η οικογένειά του, οι εργοδότες και η χώρα του απορρίπτουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες αυτές, τις οποίες η Ρωσία δεν έχει ποτέ τεκμηριώσει, και καταγγέλλουν την υπόθεση ως κατασκευασμένη. Η εισαγγελία κατηγορεί τον Έβαν Γκέρσκοβιτς ότι «συνέλεξε μυστικές πληροφορίες» για την εταιρεία Uralvagonzavod για λογαριασμό της CIA.

Η Uralvagonzavod είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές όπλων της Ρωσίας, παράγοντας ιδίως τα άρματα μάχης Τ-90 που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία και το νέας γενιάς άρμα Armata, καθώς και φορτηγά βαγόνια. Η Ρωσία δεν έχει παράσχει ποτέ δημοσίως κανένα στοιχείο και η όλη διαδικασία έχει χαρακτηριστεί ως απόρρητη. Η σοβαρότητα αυτών των κατηγοριών είναι πρωτοφανής για ξένο δημοσιογράφο από το τέλος της ΕΣΣΔ.

Πηγή: Le Figaro

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης