Ως ένα «πολύ επικίνδυνο μέτρο» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τις παραδόσεις δυτικών όπλων στην Ουκρανία, αφού ορισμένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες και οι ΗΠΑ, επέτρεψαν πρόσφατα στο Κίεβο να πλήξουν με αυτά το ρωσικό έδαφος υπό προϋποθέσεις.
«Η προμήθεια όπλων σε μια ζώνη σύγκρουσης είναι πάντα ένα άσχημο πράγμα. Κυρίως αν αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι οι προμηθευτές δεν περιορίζονται να προμηθεύουν όπλα αλλά και να τα ελέγχουν. Εδώ πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό και πολύ επικίνδυνο μέτρο», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανάμεσά τους το Γαλλικό Πρακτορείο, στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
Ειδική αναφορά στην Γερμανία
Ο Ρώσος πρόεδρος κατονόμασε συγκεκριμένα τη Γερμανία, δηλώνοντας ότι «όταν τα πρώτα γερμανικά άρματα μάχης εμφανίστηκαν στο ουκρανικό έδαφος, αυτό προκάλεσε ένα ηθικό και συναισθηματικό σοκ στη Ρωσία» λόγω του παρελθόντος που σχετίζεται με τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Σήμερα, όταν αυτές (σ.σ. οι γερμανικές αρχές) λένε ότι θα υπάρξουν και άλλοι πύραυλοι που θα πλήξουν στόχους στο ρωσικό έδαφος, αυτό καταστρέφει οριστικά τις ρωσογερμανικές σχέσεις», πρόσθεσε.
Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, έδωσαν την έγκρισή τους τις τελευταίες εβδομάδες για τη χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία προκειμένου να πλήξει στόχους σε ρωσικό έδαφος, ως απάντηση στην επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα στην περιοχή του Χαρκόβου, στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Ο Πούτιν επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του δεν ήταν αυτή που «ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία», αποδίδοντας την ευθύνη στο Κίεβο εξαιτίας της επανάστασης που έφερε φιλοδυτικούς στην εξουσία το 2014, ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα και μια αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία υπό τη Ρωσία.
«Όλοι πιστεύουν ότι η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κανείς στη Δύση, στην Ευρώπη, δεν θέλει να θυμάται πώς άρχισε αυτή η τραγωδία», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο σε δυτικές χώρες που επέτρεψαν στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους τους, και απείλησε ότι θα παραδώσει όπλα σε τρίτες χώρες για να χτυπήσουν δυτικά συμφέροντα.