Ρουμανία: Παραίτηση του πρωθυπουργού

Εμίλ Μποκ πρωθυπουργός Ρουμανίας-παραίτηση

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Εμίλ Μποκ ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του ιδίου και της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του, η εμπιστοσύνη προς την οποία έχει καταρρεύσει, ενώ η αντιπολίτευση ζητεί πρόωρες εκλογές.

«Έλαβα την απόφαση να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησής μου», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου η οποία μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση, προβάλλοντας, ως λόγο, την πρόθεσή του «να αποκλιμακώσει την πολιτική και κοινωνική ένταση στη χώρα» .

Ο Εμίλ Μποκ κάλεσε το κοινοβούλιο να χορηγήσει το συντομότερο δυνατόν ψήφο εμπιστοσύνης σε νέα κυβέρνηση ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα της χώρας.

Πλέον, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου καλείται να ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό. Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στον πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο αναμενόταν να αρχίσουν πριν από το μεσημέρι.

Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν περισσότερες οι φωνές στους κόλπους του κυβερνώντος Δημοκρατικού-Φιλελεύθερου Κόμματος που ζητούσαν την αποχώρηση του Εμίλ Μποκ, καθώς κλιμακωνόταν το κύμα διαμαρτυρίας, με την οργάνωση διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο Εμίλ Μποκ, 45 ετών, κατείχε τον πρωθυπουργικό θώκο από τις βουλευτικές εκλογές του 2008.

Η υποβολή της παραίτησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του ανακοινώνεται μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Ρουμανία, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση Μποκ τους τελευταίους μήνες.

Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση έχει αρχίσει από την περασμένη εβδομάδα κοινοβουλευτική απεργία, δηλώνοντας ότι δεν θα επιστρέψει στο ημικύκλιο μέχρι ο κυβερνών συνασπισμός να δεχθεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης