Ράσμουσεν: Η Ταϊβάν έχει δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Άντερς Φο Ράσμουσεν συναντήθηκε σήμερα με την πρόεδρο της Ταϊβάν, την Τσάι Ινγκ-γουέν, στην Ταϊπέι, όπου συνεχίζει επίσκεψή του σε ένδειξη «αλληλεγγύης», εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή.

«Είμαι εδώ, στην Ταϊβάν, για να δείξω τη σθεναρή υποστήριξη μου στο δικαίωμά σας να αποφασίσετε για το μέλλον της Ταϊβάν εσείς οι ίδιοι. Και είμαι εδώ για να δείξω τη σθεναρή υποστήριξή μου στο δικαίωμά σας να υπάρχετε, με ελευθερία και ειρήνη», είπε ο άλλοτε πρωθυπουργός της Δανίας (2001-2009), πρώην ΓΓ του NATO (2009-2014) και νυν πρόεδρος του Ιδρύματος Συμμαχία των Δημοκρατιών, το οποίο δημιούργησε ο ίδιος το 2017, απευθυνόμενος στην κυρία Τσάι.

Ο κ. Ράσμουσεν χαρακτήρισε την Ταϊβάν «ακλόνητη δημοκρατία» η οποία «ανήκει στην οικογένεια των δημοκρατιών του κόσμου».

Ο κεντροδεξιός πολιτικός λέει συχνά πως σκοπό έχει να συμβάλει οι δημοκρατίες του κόσμου να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την «απειλή» που αντιπροσωπεύουν κατ’ αυτόν επιθετικά αυταρχικά καθεστώτα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την πρόεδρο Τσάι, ο πρώην ΓΓ του NATO είπε πως οι δημοκρατίες αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας οικονομίας και η συνεργασία ανάμεσά τους δημιουργεί τρομερή δύναμη.

Από την πλευρά της, η κυρία Τσάι τόνισε στον κ. Ράσμουσεν πως η Ταϊπέι θα συνεχίσει να αυξάνει τις αμυντικές δυνατότητές της και να συνεργάζεται με δημοκρατικούς συμμάχους της για να υπερασπίσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιφέρεια Ινδο-Ειρηνικού.

Χθες Τρίτη ο κ. Ράσμουσεν είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Τζόζεφ Γου και άλλους αξιωματούχους. Θα ανταλλάξει επίσης απόψεις με βουλευτές, ακτιβιστές και αντιπροσώπους κέντρων μελετών.

Η ένταση στο στενό της Ταϊβάν κλιμακώθηκε το 2022, όταν η Κίνα προχώρησε στα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια της ιστορίας αντιδρώντας στην επίσημη επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, της Νάνσι Πελόσι.

Το νησί 23 εκατομμυρίων κατοίκων ζει υπό μόνιμη απειλή εισβολής του κινεζικού στρατού. Από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1949), η Κίνα χαρακτηρίζει την Ταϊβάν, όπου κατέφυγαν οι ηττηθείσες δυνάμεις του Κουομιντάνγκ, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί μια μέρα με την ηπειρωτική χώρα — διά της βίας αν χρειαστεί.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης