Πώς η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της με το φυσικό αέριο

Η Ευρώπη περιορίζει την αγορά φυσικού αερίου υποτίθεται για να βλάψει τη Ρωσία. Η Ρωσία αυξάνοντας τις τιμές εισπράττει όσα και πριν την κρίση (πουλώντας λιγότερες ποσότητες). Ποιος υποφέρει στο τέλος; Η Ευρώπη που βλέπει μπαράζ ακρίβειας, ενώ έχει φτάσει να ανησυχεί ότι μπορεί χωρίς φυσικό αέριο τον χειμώνα να δει εργοστάσια της να κλείνουν! 

Κάποιοι στην Ευρώπη προσπαθούν να αποθηκεύσουν αέριο, όμως το σταδιακό κλείσιμο της στρόφιγγας καθιστά ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικό το ενδεχόμενο επίτευξης των στόχων για τα αποθέματα αερίου (80% της χωρητικότητας έως την 1η Νοεμβρίου).

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, τα αποθέματα βρίσκονται στο 58%. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, αν δεν αυξηθεί ο ρυθμός εφοδιασμού στους ερχόμενους μήνες, η Γερμανία θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε φυσικό αέριο τον προσεχή Δεκέμβριο.

Χθες ο επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας ηλεκτρισμού RWE προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα τεθεί υπό έντονη πίεση αν η Ρωσία διακόψει πλήρως την προμήθεια αερίου.

Στο μεταξύ, οι εισαγωγές μέσω αγωγού από τη Νορβηγία είναι ήδη αυξημένες κατά 15% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι, οι εισαγωγές αμερικανικού LNG είναι αυξημένες κατά 75% και οι εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν κατά 90%. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, 12 κράτη-μέλη έχουν υποστεί μερική ή πλήρη διακοπή εφοδιασμού από τη Ρωσία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης